Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Om kemikalier
i din vardag.

Läs mer    




Vad är kemikalier?

En giftfri miljö

Var lämnas avfall?

Varumärkningar

Om Kunskapsbanken

Om Rena Västmanland

Kemikalieambassadörer

Frågor och svar

Kampanjmaterial

Länkar

Kontakt

Kemi startsida

FA21:s startsida

  Frågor och svar

En fråga från: Liselotte
Besvarad av: Anna Kejler

Fråga:
Jag har en fråga om färg. Jag jobbar tillfälligt som målare. Jag undrar nu vad jag ska göra med de rollers och penslar som jag använder. Jag har lyckats hålla dem fräscha under en lång tid genom att låta dem ligga i plastpåsar men nu har jag snart målat klart. Ska jag ta alltihop till återbruket eller ska jag tvätta ur dem så att de kan återanvändas? Jag skulle i sådant fall tvätta ur dem med vatten.

Tack på förhand för svaret!


Svar:
Alla färgrester ska lämnas till Återbruket. Det gäller även penslar och rollers som innehåller överbliven målarfärg samt det vatten eller lösningsmedel som man gör rent penslar och rollers med. Lämna rengöringsvattnet/lösningsmedlet i en tät plastburk eller glasburk med lock. Om färgad lacknafta får stå några veckor kan vanligen en stor del återanvändas till rengöring av penslar, eftersom färgen sjunker till botten.

Rådet är därför att återanvända penslar och rollers så länge det går genom att, precis som du gjort, förvara dem i täta plastpåsar. När det är dags för kassering så skrapar man tillbaka så mycket färg som möjligt till burken och lämnar penslar och rollers till Återbruket.
Tumregeln är alltså att ingenting som har med målning att göra ska hamna i avloppet eller soptunnan.


Tillbaka till frågorna

 


Vilka kemikalier
använder du?
Har du hållbara
vanor?

Testa dig  




Kemifrågr för
dig i skolan.

Till frågorna    




Har du en fundering 
med koppling till 
kemikalier? 

Fråga här