Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

http://solarlab.se 

Solenergi-skola

Unna dig en stund i skolbänken i Fossilfritt Västmanlands solenergi-skola. Vi har märkt en efterfrågan på information om solenergi och därför har vi rett ut begreppen och samlat några spännande länkar.

Vad är en solcell?
En solcell omvandlar solljus direkt till elektrisk energi. Fenomenet beskrevs redan 1839 av fransmannen Bequerel, men det var Einstein som fick nobelpriset 1921 för förklaringen till den Fotovoltaiska principen. När den moderna solcellen uppfanns 1954 på Bell Labs i USA kunde tekniken börja tillämpas. Först ut var strömförsörjning av satelliter. Efter energikrisen 1973 bestämde sig flera länder för att ”ta ned solcellerna på jorden”. Stora utvecklingssatsningar inleddes.

Vad är en modul?
Enskilda solceller är sköra. För att skapa en robust hanterbar enhet, skydda cellerna mot fukt och öka spänningen seriekopplas och inkapslas cellerna bakom en glasskiva. Den resulterande enheten kallas modul. Modulen är den minsta byggstenen i ett solcellssystem. När cellen blir belyst uppstår en spänning mellan framsidan och baksidan.

Vad är toppeffekt?
Solcellers toppeffekt (Wt ) mäts vid en solinstrålning på 1000 W/m 2 och en celltemperatur på 25 °C när solhöjden är 42°över horisonten. Dessa standardiserade testförhållanden kan man få i Sverige under hela sommarhalvåret.

Vad är en solpanel?
Solpaneler ska inte förväxlas med solfångare, en solpanel genererar elektrisk energi medan en solpanel genererar värme! Läs mer om solpaneler på www.solpanel.se

Spara pengar med solfångare!
En solvärmeanläggning kan minska behovet av köpt energi med 2 000 – 2 500 kWh/år i typhuset där varmvattnet tidigare värmdes med enbart el. Solvärme fungerar bäst ihop med en panna och i kombination med ved eller pellets får du bra eldningsekonomi och gör samtidigt en stor insats för miljön. Solvärme kan svara för cirka hälften av en normalfamiljs årliga varmvattenbehov. Då används ett standardiserat solvärmesystem där 4-6 m² solfångare är anslutna till en varmvattenberedare med runt 300 liters volym. Passa på att investera i solvärme när du ändå ska byta varmvattenberedare då blir merkostnaden för solvärmen som lägst! Läs mer om hur du bygger en solfångare på Energimyndighetens hemsida.


Exempel på ny solcellsteknik …
Solcellslampa på balkongen, i trädgården och i tältet!
När du väljer solcellslampor, tänk på att även batteriet och materialet lampan är gjord av bör vara av miljövänligt material. Går materialen i lampan att källsortera så är det ännu bättre. Ett bra exempel på en genomtänkt solcellslampa hittar du här:
”Lampan mäter cirka 15 x 15 centimeter och drivs enbart av solenergi som lagras i litium/polymer-batterier. Den är gjord av ett fåtal material, som är lätta att separera i samband med återvinning. För att tåla riktigt hårda tag och även minska reservdelsbehovet är den extra robust, smuts- och vattensäker. Som belysningskälla används energisnåla LED-dioder. Sammantaget ger detta lampan en lång livslängd på minst tre år vid daglig användning, något som överstiger många konkurrenters produkter…Lampan kan även ladda en mobiltelefon och produkter som laddas via USB-uttag. Priset kommer att ligga på runt 1 500 kronor i svenska butiker.”



Lena Bergquist
2010-02-05

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här