Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Energimätning hos proffskök




Mats Gustavsson, Grontmij, och Kristin Elgh-Dalgren, FA21, studerar energiförbrukningen på restaurang Limone i Västerås
(Bild: Kim Lill)
I fredags genomfördes en mätning av energiförbrukningen hos restaurangen Limone i Västerås. Mätningen är en del av Förbundet Agenda 21s projekt "Energi på Menyn", som syftar till att minska energiförbrukningen hos storkök och restauranger. Genom att studera den faktiska energiförbrukningen och därmed se vilken del av verksamheten som står för den största energikonsumtionen, blir det lättare att också genomföra energisparande åtgärder, säger Kristin Elgh-Dalgren, projektledare på Förbundet Agenda 21.

Förutom hos Limone har energimätningar också gjorts hos Nya Serveringen i Ängelsberg och på onsdag är det dags för förskolan Ekot i Hallstahammar.

Val av utrustning
Under mätningarna finns elektrikern Mats Gustavsson, från konsultbolaget Grontmij, på plats för att mäta den faktiska energiförbrukningen i restaurangernas elcentraler. Mats studerar både förbrukningen från enskilda maskiner, såsom diskmaskin och stekhäll, men också energiförbrukningen över tid. Detta ger en bra bild, både över vilka apparater som är mest energikrävande, men också hur de används

Och hur utrustningen används
Ytterligare en viktig aspekt är hur utrustningen används av restaurangens personal. Samtidigt som Mats läser av sina instrument går Daniel Lundh, energiingenjör från Grontmij, runt och studerar på vilket sätt utrustningen används. I stora restaurangkök behövs mycket utrustning som är energikrävande, men genom att tänka efter på vilket sätt den används kan stora energivinster göras, och därmed kan pengar sparas, säger Daniel. Han ger som exempel att ha både värmande och kylande enheter i samma rum (dvs spisar och kylskåp), vilket gör att utrustningen "motverkar" varandra.

Utbildning till fler restauranger
De resultat som mätningarna ger kommer sedan sammanställas till en rapport och ett utbildningsmaterial, som ska spridas till fler restauranger och storkök i Västmanland. Genom projektet hoppas Kristin Elgh-Dalgren att många restaurang- och storköksägare ska få upp ögonen för frågan och därmed fundera över sin energiförbrukning.

För ytterligare information om projektet, kontakta Kristin Elgh-Dalgren på tel 0220-395 96 eller mail kristin.elgh-dalgren@fa21.se


Kristin Elgh-Dalgren
2010-06-22

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här