Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Länets nya bilar på plats 14 i klimatranking

Koldioxidutsläpp från de nya bilar som registrerades i Västmanland under 2009 uppgick till 166 gram per kilometer.

Om man tar hänsyn till klimatnyttan med de bilar som kan drivas med etanol och gas, sjunker de genomsnittliga utsläppen från nya bilar i länet till 155 gram. Det placerar Västmanland på plats 14 i en ranking av landets 21 län, samma placering som föregående år. Det framgår av ett index över nya bilars klimatpåverkan, som i dag presenteras av Trafikverket, Naturvårdsverket och Konsumentverket.

Satsa på energieffektivisering
Det finns stor potential att göra personbilar mer energieffektiva. Det går att mer än halvera energianvändningen per kilometer fram till 2030 och mycket kan åstadkommas med konventionella motorer. Men på sikt måste fossila bränslen ersättas med förnybara och en kritisk framgångsfaktor är att vi får en betydande andel bilar som drivs med el.

– Utsläppen från de nya bilarna minskar i allt snabbare takt, vilket är mycket glädjande. En kraftfull energieffektivisering är en förutsättning för att nå regeringens mål om en fossiloberoende fordonspark, eftersom tillgången på hållbart producerade biobränslen är begränsad, säger Lars Nilsson, direktör för miljö och hälsa på Trafikverket.


Skillnader bland kommunerna
Utsläppen från nya bilar i Västmanland uppgick 2009 till 155 gram koldioxid per kilometer, när hänsyn tas till etanol- och gasbilarnas klimatnytta. Det placerar Västmanland på plats 14 (samma plats år 2008) i en jämförelse mellan Sveriges 21 län. På första plats, med lägst klimatpåverkan från nya bilar, hamnar Gotland (148 gram).

De nya bilarna i Kungsör (148 gram), Norberg (151 gram), Köping (151 gram) och Hallstahammar (151 gram) hade lägst klimatpåverkan, medan bilarna i Fagersta (162 gram) och Skinnskatteberg (159 gram) hade högst. Bästa kommun i landet var Dals-Ed (139 gram). I genomsnitt släpper de nya bilarna i Sverige ut 154 gram per kilometer.

– De stora skillnaderna mellan kommunerna visar att vi snabbt skulle kunna minska de genomsnittliga utsläppen ännu mer, säger Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets energi- och transportenhet.

Beräkningarna baseras på utsläppen från samtliga nya bilar och tar hänsyn till den sammantagna klimatnyttan med de bilar som kan drivas med etanol och gas.


Etanol och gas
24 procent av de nya bilarna i Västmanland utgjordes av etanol- och gasbilar. – Etanol- och gasbilarna bidrar till att minska trafikens klimatpåverkan, men effekten skulle kunna vara mycket större. Etanol- och gasbilarna är fortfarande mer bränsletörstiga än bensin- och dieselbilar och under 2009 har många dessutom valt att tanka bensin i stället för etanolbränslet E85, säger Carl Magnus Berglund, utredare på Konsumentverket.

Enligt EU:s metod att redovisa utsläpp antas etanol- och gasbilar köras på bensin, vilket ger en bra indikation på hur energieffektiva fordonen är. Utsläppen för nya bilar i Västmanland blir då 166 gram per kilometer 2009. Det kan jämföras med det svenska genomsnittet på 165 gram och EU:s genomsnitt för 2008 på 154 gram.


Läs mer på Trafikverkets hemsida

Sara Wallentin
2010-05-07

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här