Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Förbundet Agenda 21 och Gröna Drakens redaktion fikar alltid Rättvisemärk. Kjell, Anna och Lena vill att fler ska välja schyst kaffe nästa gång. 

(Bild: Marita Gustavsson)

Sverige - Nordiska mästare i att fika Rättvisemärkt

I tisdags deltog över 130 000 svenskar i Nordic Fairtrade Challenge - Nordens största fikapaus. Därmed kan Sverige titulera sig som nordiska mästare i att fika Rättvisemärkt under en dag. I Västmanland var det många fikapauser som deltog i utmaningen och det fikades Rättvisemärkt på ovanligt många arbetsplaster, församlingshem och butiker. En av dem ägde rum i Våghuset hos VafafMiljö AB där Charlott Lundberg var fikamästare.

Stor uppslutning
I såväl Sverige, Finland, Norge som Danmark var uppslutningen stor skriver föreningen Rättvisemärkt i ett pressmeddelande. Sammanlagt fikade över en kvarts miljon personer i Norden Rättvisemärkt kaffe, te, drickchoklad till vin, frukt och hembakade kakor gjorda på Fairtrade-certifierade produkter.
-Den största vinsten är om fler fått upp ögonen för Rättvisemärkt. Vårt mål är att få konsumenter att testa minst en Rättvisemärkt produkt under kampanjen. Varje inköp av Rättvisemärkt-produkter bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer kan förbättra sina villkor, säger Helena Markstedt Rättvisemärkts generalsekreterare.

VafabMiljö AB fikade rättvist på tippen
En av fikapauserna i länet som var med i Nordic Fairtrade Challenge var VafabMiljö AB som totalt samlade 63 deltagare. Deras fikapaus “Rättvist på Tippen” i Våghuset på Grytatippen i Västerås hade 20 deltagare. Fikamästaren Charlott Lundberg, kemiingenjör på VafabMiljö AB som till vardags jobbar med farligt avfall, berättar att fikapausen blev uppskattad och lyckad.
-Vi bjöd på bananer, olika sorters choklad, te och kaffe (vilket är Rättivsemärkt till vardags också), säger Charlott.
-Det blev nästan som lite chokladprovning, eftersom vi hade flera olika sorters choklad.
Många tyckte också det var intressant och det blev en hel del diskussioner om vad rättvis handel innebär, inte mist för att vi hade tipsfrågor om Rättvisemärkt under fikapausen.

VafabMiljö AB är medlemmar i Förbundet Agenda 21 och hade fått informationsmaterial av förbundet inför sina Rättvisa fikapauser.


Ordna en rättvis fikapaus
Att ordna en Rättvis fikapaus kan man göra vilken dag som helst, fastän tävlingen är avslutad. Förbundet Agenda 21 hjälper hjärna till med informationsmaterial, tips, filmer, affischer etc. inför rättvisa fikapauser. Kontakta kansliet för mer information. Det kan verkligen vara nyttigt att få människor att tänka till. Vad är det som döljer sig bakom det som ligger på butikshyllan, i form av barnarbete, dåliga arbetsvillkor och usla löner?

Läs mer Förbundet Agenda 21:s projekt om Rättvis handel här.

Anna Malmström
2009-10-21

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här