Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 


Världsledande företag vann Guldstänks miljöpris

Guldstänk har ett nyinstiftat miljöpris på 100 000 kronor som sponsras av företaget Nybyggar`n.
Den 26 mars delades det ut för första gången och gick till Radscan Intervex AB.
Vad pengarna ska gå till är ännu inte bestämt enligt VD Gunnar Råbe.

Radscan är världsledande inom områdena kondenserade rökgaskylning och kondensatrening. Företaget har 27 anställda , de har expanderat kraftigt de senaste åren och Gunnar Råbe tror att på sikt kommer de att expandera ännu mer allteftersom marknaden vaknar ute i världen och blir mer och mer miljömedveten.
Radscans kunder är främst fjärrvärmeverk och pappers/massa industrier.

Energiåtervinning
De har specialiserat sig på energiåtervinning ur rökgaser, så att energiåtervinningen och reningen kan utföras i samma system.
På 70-talet då oljekrisen i världen tvingade kraftvärmeverken att använda bio- och träbränsle istället för olja och kol uppstod problemet som ledde fram till den teknik som Radscan använder sig av. För när olja och kol används förbränns allt, trä däremot innehåller vatten och när vatten hettas upp blir det ånga. Vid kondenseringen av vattenångan frigörs det mängder av energi som tidigare bara försvann ut, men med de anläggningar som Radscan levererar så tas energin tillvara i fjärrvärmesystemen och på så vis minskar behovet av bränsle för uppvärmning.


Vattenrening
Träden som avverkas till bränsle är inte precis rena och fina utan är fulla med föroreningar, t ex tungmetaller. Med Radscans vattenreningsystem renas vattnet som bildas vid förbränning och släpps ut fritt från föroreningar.
Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås gjorde för ca två år sedan en ombyggnad till Radscans vattenreningssystem.


Minskning av koldioxidutsläpp
För att förstå hur mycket Radscans anläggningar bidrar till att minska på den globala uppvärmningen går vi till motiveringen av årets miljöpristagare: ” De anläggningar som Radscan leverat sedan 1999 producerar kontinuerligt ca 425MW eller hela 2 000 000 MWh/ år. Det räcker nästan till att värma upp hela Västerås stad och detta bara genom återvinning. En jämförelsesiffra är om man kör en bil 1500 mil per år så blir det 3000 kg koldioxid per år. Bolagets bidrag till minskningen av koldioxid motsvarar då 200 000 bilars utsläpp.”.

Stort grattis
Vi på Förbundet Agenda 21 gratulerar och önskar fortsatt lycka till Radscan som på ett mycket konkret sätt bidrar till att minska den globala uppvärmningen och ständigt arbetar för miljön och hållbar utveckling.


Besök gärna Radscans hemsida.

Eva Björkholm
2008-04-10

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här