Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Vinnarna av 2007 års Ungdomsstipendium från ABB Industrigymnasium. 

(Bild: Anders Jägeberg)

Det uthålliga Västmanland


Emma Kettis, Emma Johansson, Lezan Rashid, och Sanne Wallén på ABB Industrigymnasium belönas med Förbundet Agenda 21:s och Västmanlands Luftvårdsförbunds nyinrättade ungdomsstipendium för sitt projektarbete om en bilfri dag i Västmanland varje månad.
– Tanken med en bilfri dag är att få fler att tänka till innan man tar bilen och se vad det finns för alternativ, säger Emma Johansson som är en av stipendiaterna.

Idén om en bilfri dag en gång i månaden har presenterats både i form av en film och i form av en rapport. Eleverna har presenterat såväl syftet med idén som upplägg och beräkningar på vilka positiva miljöeffekter deras idé skulle kunna få.
- Stipendiaterna har visat ett intressant upplägg för hur Västmanlänningarna kan bidra till en minskad klimatpåverkan, säger Förbundet Agenda 21:s vice ordförande Andreas Porswald, som varit en av jurymedlemmarna, och fortsätter;
- De har problematiserat kring trafikens negativa miljöpåverkan på ett konstruktivt sätt.

– Vi hade jättekul när vi filmade, klippte och la in information. Men det viktigaste är att vi minskar växthuseffekten, det vore kul om vår idé kunde genomföras, säger Emma Kettis som är en av stipendiaterna.

Fakta om Ungdomsstipendium
Förbundet Agenda 21:s och Västmanlands Luftvårdsförbunds ungdomsstipendium delas ut för första gången 2007. Stipendiet kommer att delas ut en gång per år och gå till en högstadie- eller gymnasieklass som har beskrivit åtgärder som minskar klimatpåverkan i Västmanland. Stipendiesumman uppgår till 15 000 kr och ska användas till en aktivitet för hela klassen. Den vinnande klassen utses av en jury som består av två personer från vardera arrangörsorganisation.


Intresserad av att delta?
I början av år 2008 kommer en ny inbjudan att skickas ut. Vill du veta mer redan nu kontakta Förbundet Agenda 21:s kansli på 0220-395 98, eller e-posta: kansliet@fa21.se

Besök gärna även Luftvårdsförbundets hemsida.



Sara Wallentin
2007-12-06

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här