Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
Förbundet Agenda 21
Linslagargränd 1
721 30 Västerås

Besöksadress:
Linslagargränd 3

tel 070-247 66 13
e-post kansliet@fa21.se

 

Några av de som utbildat sig till cirkelledare för Vett & Watt. Fr v Miriam Nykvist, Harald Brixeskog, Maria Holmqvist och Anna Malmström. 

Utbilda dig till Vett & Watt-ledare

De personer som ska leda Vett & Watt-grupperna, går en heldags-
utbildning innan de leder sin första cirkel på egen hand. Nästa utbildning genomförs i Surahammar den 11 december, och det finns fortfarande några platser kvar. Möt några som har gått utbildningen och läs om vad de tyckte.

När vi hälsar på vid Vett & Watts utförarutbildning sitter deltagarna i små grupper och går igenom uppgifter de jobbat med under dagen. Teori och praktik varvas med räkneuppgifter och dagen avslutas med ett prov. Efter genomgången utbildning och godkänt prov är utförarna redo för att leda Vett & Watt-cirklar i sina organisationer.

Lär sig använda energimätare
En av de praktiska uppgifterna under kursen har varit att med hjälp av energimätare jämföra hur mycket energi olika apparater och maskiner förbrukar. Kursdeltagarna har mätt på datorer, lampor, kylskåp, mikrovågsugnar och bastuaggregatet.
  Vid den avslutande genomgången rapporteras att kylskåpet och frysen är lite kallare än de borde vara. Och att det blir en betydande besparing om alla dataskärmar stängs av vid fika- och lunchraster.


Deltagarna utbyter erfarenheter
Zandra Camber ansvarar för utbildningen av cirkelledare och är mycket nöjd med dagen.
 – Det känns väldigt bra med det här upplägget där teori och praktik varvas. Att både lyssna och göra. Erfarenhetsutbytet mellan deltagarna är också en viktigt bit, säger hon


VAD TYCKER DU OM VETT & WATT?
Anna Malmström, energirådgivare, Västerås stad
– Det är positivt att vi energirådgivare är med i den här satsningen. Upplägget med tre träffar där man följer upp det man går igenom tidigare är väldigt bra. Samtidigt är det inte så avancerat, man kan ha det var som helst, i bostadsrättsföreningar och mammagrupper till exempel. Ibland kanske det passar att vi energirådgivare är med, vi finns och kan ställa upp.

Harald Brixeskog, fritidspolitiker (MP), Heby kommun
– Det är jättebra. Privatpersoner kan göra det här tillsammans med grannar eller andra. Det passar även bra för företag, föreningar och kommuner. I Heby kommun ska alla anställda vara med i utbildningen. Jag tror även att det finns ett intresse i föreningslivet. Jag kan tänka mig att leda studiecirklar efter utbildningen som vi haft idag.

Miriam Nykvist, energi- och klimatrådgivare, Norberg, Fagersta och Avesta
– Upplägget och innehållet är genomtänkt och bra. Det är lagom nivå för många och öppet för deltagare, det gynnar diskussionen. Just nu vet jag inte hur men på något sätt tror jag att vi kan använda det genom jobbet. Jag hoppas det kan ge ringar på vattnet effekt och sprida sig till många föreningar, företag och andra.

Maria Holmqvist, energieffektiviserare, Metso, Sala
– Vår jord är den enda vi har, det är helt fantastiskt om man kan öka medvetenheten bland vanligt folk och anställda i företag. Grundtanken med att jag är med här idag är att jag ska sprida det i företaget, men jag måste ha ledningen med mig för att ha cirklar på arbetstid. Jag tror också att det är viktigt för företag att visa sig i sådana här sammanhang.


NÄSTA UTFÖRARUTBILDNING 11 DECEMBER
Nästa utförarutbildning genomförs i Surahammars Folkets Hus den 11 december klockan 09.00-17.00.

ANMÄLAN sker till Zandra Camber på telefon 070-239 66 53 eller via e-post zandra.camber@fa21.se.
Marita Gustavsson
2012-11-29

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan