Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
Förbundet Agenda 21
Linslagargränd 1
721 30 Västerås

Besöksadress:
Linslagargränd 3

tel 070-247 66 13
e-post kansliet@fa21.se

 

Ett 100-tal personer besökte Norsa hagar i Köping under Öppen Natur-helgen den 25-26 september. 

(Foto: Kjell Gustavsson)

Många ville se Norsa hagar

En havsörn svävade över Norsa hagar och försökte göra sig av med en störande ormvråk. I vassen stod en häger, längre bort måsar och många vadare. Och en snögås.
  Närmare hundra personer kom på utflykten till Norsa hagar i Köping i söndags den 25 september. Besökarna rörde sig mellan bord med information om Norsa hagar och naturen, visning av fåglar, tipspromenad, guidning, korv och fika.

Närmare hundra personer kom på utflykten till Norsa hagar i Köping i söndags den 25 september. Besökarna rörde sig mellan bord med information om Norsa hagar och naturen, visning av fåglar, tipspromenad, guidning, korv och fika. Representanter för Projekt Tornfalk berättade och sålde fågelholkar till förmån för projektet.
  Lars Bohlin, ekolog i kommunen, ledde tillsammans med Barbro Jönsson och Per Jonsson från Naturskyddsföreningen en guidad tur i området. De visade de olika naturtyperna, berättade om växter, insekter och fåglar och om arbetet med att restaurera hagarna.

Sprängstenen borta
Området användes förr i tiden för bete och slåtter. Mälaren svämmade regelbundet över och mängder av fåglar trivdes på strandängarna. Men på 1970-talet lades sprängsten ut på delar av området, och fåglarna försvann. Nu har sprängstenen tagits bort, granar sågats ner, marken bearbetas och nya vattenytor öppnats. Och fåglarna har kommit tillbaka. Kor betar i hagarna vilket gynnar många växter som låsbräken, orkidéer och rödkämpar. Vilket i sin tur är nödvändigt för många insekter.
  – Det här är ett värdefullt område och det förbättras hela tiden. Vi satsar på biologisk mångfald och på friluftslivet, sa Lars Bohlin.
Han berättade att det är lätt att ta sig till Norsa hagar. Där finns stigar, väderskydd och sittplatser. Och en plattform för att skåda fågel.


Öppen Natur
Utflykten arrangerades av Köpings kommun, Naturskyddsföreningen och Hedströmsdalens Ornitologiska Förening och var en del av Öppen Natur.
  Under helgen 25-26 september, bjöd Länsstyrelsen i samarbete med föreningar och kommuner in till guidning och ”öppet hus” vid tio olika besöksmål runt om i länet. Det var naturvandringar, svampplockning, trankväll och guidningar i naturreservat och andra intressanta områden.
Marita Gustavsson
2010-09-27

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan