Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
A21-förbundet

Vision

Historik

Styrelsen

Stadgar

Stämmor

Medlemmar

Bli medlem

 

Tv. Mat var det gemensamma temat för seminarierna under vårstämman. Th. Kommunalrådet Elizabeth Salomonsson presenterade Köpings kommun.  

Vårstämma 2007 - Köpings kommun

När Förbundet Agenda 21 höll vårstämma i Köping var temat på det efterföljande seminariet mat. Det handlade om fördelarna med att handla närproducerad mat och miljö- och kvalitetskrav vid offentlig upphandling. Lunchen under stämman lagades och serverades av Culinaren, Köpings restaurangskola. Den var i mycket stor utsträckning var tillagad av närproducerade och ekologiska livsmedel.

Elizabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping, hälsade deltagarna välkomna till Köping och stämman. Hon berättade om Köping och vilken betydelse läget och kommunikationer haft genom historien. Elizabeth Salomonsson beskrev också det moderna Köping med dess näringsliv, kultur, natur och fritidsmöjligheter.
Därefter medverkade de stolta vinnarna av tävlingen God mat för äldre, Karin Klang, Inger Folkesson och Karin Mikkola från Sorbygårdens äldreboende i Munktorp. De berättade om hur de arbetar med maten åt de äldre och fördelarna med att laga maten på plats och från grunden.

Medvind för Förbundet Agenda 21
Under stämmoförhandlingarna redogjorde förbundets ordförande Kenneth Mårtensson för verksamheten. Han betonade att arbetet med Kraftsamlingen och för att Västmanland ska bli det mest hållbara länet i Sverige bedrivits i medvind under det senaste året. Klimatförändringarna har skapat uppmärksamhet för de frågor som Förbundet Agenda 21 driver.
– Det är viktigt att vi fortsätter hålla i frågan om fossilfritt Västmanland och klimatförändringen.
Han berörde också de projekt, kurser och många evenemang som förbundet arrangerat och samarbetat i. Och Gröna Draken som nu kommit ut med drygt 50 nummer i obruten följd.
Ekonomiskt sett gav 2006 ett bättre resultat än 2005 och tillgångarna har ökat.
Per Nilsson och Sven Liw lämnar styrelsen efter många år och avtackades av stämman. I stället valdes Eva Myrin, VafabMiljö och Gösta Persson, Heby kommun in i den nya styrelsen.


Fossilfritt och kemikalier
Efter stämman följde ett seminarium om mat som startade med två föreläsningar. Ingrid Persson från organisationen Min mat berättade hur de arbetar för att få konsumenter och företag att välja svensk mat och svenska råvaror. Hon sa att det handlar om att sätta konsumenterna i centrum och erbjuda säkra livsmedel.
– Trenden är helt klart svensk. Vi märker att det finns ett stort intresse att få veta var maten kommer ifrån och att den har hög kvalitet, sa Ingrid Persson.
Hon menar att bra kvalitet på maten är viktig för såväl upplevelse och smak som hälsa och välbefinnande.
– I Sverige har vi ett bra djurskydd, det är stor skillnad mot andra länder. Friska djur betyder friska livsmedel som exempelvis inte har fått antibiotika i förebyggande syfte.
Ingrid Persson betonade vikten av att konsumenterna är medvetna om matkvalitet, så att de kan bedöma vad det är de får för pengarna.
– Vi måste få en ursprungsmärkning på all mat, annars är det svårt att göra medvetna val.
Nästa föreläsare var Åke Persson från Borlänge kommun. Han frågade om det går att handla svensk och Kravmärkt mat med tanke på Lagen om offentlig upphandling.
– Upphandlingen från den offentliga sektorn är väldigt viktig. Man behöver inte vara så förbaskat rädd för lagstiftningen. Vi viktar kvalitetskrav och pris i upphandlingen och kopplar det till miljömålen.
Nu är 13 procent av maten i Borlänge kommun Krav-märkt.
– Jag anser att man måste välja var i processen man vill gå in och jobba effektivt. Vi tar in leverantörer och diskuterar avtal. I ett sådant avtal kommer man överens om vad man vill.
I Borlänge, Gagnef, Säter och Smedjebacken har kommunerna drastiskt förändrat sättet att transportera livsmedel till de kommunala enheterna. Nu köps transporter och livsmedel in var för sig och miljökrav och distribution separeras. Det har minskat antalet transporter till förskolor och skolor markant. Man har möjlighet att ställa miljökrav på distributören, vilket man inte kunde göra när transporterna köptes i paket med livsmedlen.
En stor vinst med det nya sättet att handla upp livsmedel är ökad konkurrens. Nu har även de små lokala leverantörerna möjlighet att leverera varor, vilket innebär att andelen närodlade och ekologiska livsmedel har ökat.


Ätbara violer och stekt gös
Lunchen under stämman väckte mycket uppskattning från deltagarna. Den lagades och serverades av Culinaren, Köpings restaurangskola. Karl-Henrik Rostenstam, lärare och kökschef, berättade att lunchen i mycket stor utsträckning var tillagad av närproducerade och ekologiska livsmedel. På vacker dukning serverades en vårsallad med ätbara violer och stekt gös från Hjälmaren med potatis- och palsternackspuré smaksatt med färska nässlor och körvel.
Efter lunchen fortsatte seminariet med två miniseminarier med mycket diskussion med deltagarna. Åke Persson tillsammans med Andreas Porswald, kommunalråd i Västerås, ledde seminariet om Miljö- och kvalitetskrav i offentlig upphandling – möjligheter och hinder.
Angeta Petterson från Mat i Västmanland och Ingrid Persson, Min mat höll i miniseminariet om Mat i Västmanland, hur kan nya marknadsplatser skapas för närodlade livsmedel?
Stämman avslutades med en livlig paneldiskussion som summerade dagens tema om lokalt producerad och ekologisk mat med bra kvalitet. Förutom föreläsarna deltog även riksdagsmannen Olle Thorell (s) i panelen.
60 personer från medlemsorganisationerna deltog i Förbundet Agenda 21:s vårstämma som hölls i Köpings Folkets hus.


Marita Gustavsson
2007-04-26

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan