Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Notiser
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Energi
Fossilfritt Västmanland 2015
Kemikalier
Vett och Watt
Västmanland

 

Giftiga kemikalier i hårfärger

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat hårfärger i sitt senaste nummer och resultatet är skrämmande. I genomsnitt innehöll färgerna 45 olika ämnen, många starkt allergiframkallande och vissa misstänks till och med orsaka cancer.

Hårfärgandet blir allt mer utbrett långt ner i åldrarna, alltså då man är extra känslig för kemikalier. Mest utasatta för kemikalierna är frisörer och de som färgar håret regelbudet.

Tidigare förbjudet ämne
Ett allergiframkallande färgämne som tidigare varit förbjudet i Sverige är PPD, parafenyldiamin. Andra allergiframkallande färgämnen är toulen-2.5-diamin (TDA), p-aminofenol och resorcinol. Hur farliga dessa ämnen är i hårfärgerna utreds nu på EU-nivå.

Köp hela testet
För att läsa det fullständiga testet krävs det att man är prenumerant på tidningen eller köper en 24 h-inloggning på tidningens hemsida. Läs mer om hur du gör detta eller läs om testet i korthet på Råd & Rön:s hemsida.

Länk till Råd & Rön:s hemsida.

Anna Kejler
2007-11-05

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan