Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Fossilfritt V-land 2015
Hållbara Företag
Medlemsstämmor
Naturguidningar
Rena Västmanland
Seminarier och möten
Ungdomsting
Debatt
Notiser

 


Hårsbäcksdalen en svensk djungel

Guidningarna i länets naturreservat, som arrangeras av Förbundet Agenda 21 och Länsstyrelsen i Västmanland, fortsätter att locka besökare. Trots ett ihärdigt höstregn slöt ett 30-tal personer upp till lördagens guidning i Hårsbäcksdalen söder om Heby.
  - Hade det varit bättre väder hade det säkert kommit dubbelt så många, sa guiden och reservatets tillsynsman Kjell Eklund efter den nästan fyra timmar långa vandringen.

Redan efter ett par hundra meters promenad stannade Kjell Eklund till mitt uppe på Enköpingsåsen och gav besökarna en "grundkurs" i geologi och botanik. Här har Ösundaån skurit sig djupt ner i ett parti av åsen och det strömmande vattnet har bildat en ravin med branta, dramatiska sluttningar.
  – Vi ni om att vi står på en getryggsås? frågade Kjell Eklund. Isälven som har skapat åsen hade stor kraft och förde därför med sig grovt material som la sig högst upp och bildade den här toppiga åsen. I områden där vattnet rann saktare blev däremot åsarna rundare.

Kalkrika marker
Och så fortsatte han med att berätta varför växtligheten är så frodig, något luktar välfigt som inte är så vanligt på rullstensåsar.
  – Skälet är att det är mycket kalk i området och det gynnar många arter.
Så här dags hade nog alla glömt bort att det regnade. Vi var fullt upptagna med att smälta de kunskaper som vår guide förmedlade i lagom stora portioner under vandringens gång. Vi fick bland annat lära oss att en blåsippsplanta kan bli upp till tusen år, att den nordliga gråalen möter den sydliga klibbalen i Hårsbäcksdalen och att området är så säreget att det ingår i EU:s nätverk av särskilt skyddsvärda naturområden (Natura 2000).


Utter och lo
Har man tur kan man också se utter och bäver i Hårsbäcksdalen. Och lodjur.
  – När jag häromdagen var ute och röjde efter stormen, såg jag faktiskt helt färska lodjursspår, berättade Kjell Eklund.
  Riktigt spännande blev vandringen ju längre ner i ravinen vi kom. Regnet och fukten framkallade en mycket speciell doft. Överallt låg stora och små träd omkullfallna som ett jättelikt plockepinn. Och på de murkna trädstammarna växte svampar och lavar av allehanda slag.
  – Oj, det är som en djungel, ropade en av deltagarna förtjust. Inte trodde jag att det fanns sånt här i Sverige.


Hasseln gav mat och virke
Efter att ha gått över den lilla hängbron klättrade vi åter uppför åsen. Sista etappen av promenadstigen går genom ett vackert landskap med många hasselbuskar. Guiden missade naturligtvis inte tillfället att berätta om hasselns stora betydelse i det gamla bondehushållet.
  – Människorna åt nötterna, löven gav vinterfoder åt djuren och virket användes till olika redskap.


Kjell Gustavsson
2003-09-29

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan