Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
Förbundet Agenda 21
Linslagargränd 1
721 30 Västerås

Besöksadress:
Linslagargränd 3

tel 070-247 66 13
e-post kansliet@fa21.se

 

Eva Favaro får tips av Zandra Camber om hur hon kan spara energi i sin bostad. En fördelardosa med strömbrytare är en bra investering. 

(Foto: Peter Krüger)

På energijakt hos Mimers marknadschef

Att föregå med gott exempel är en framgångsrik ledaregenskap. I Eva Favaros roll, som marknadschef på bostadsbolaget Mimer i Västerås, ingår att stimulera anställda och boende till klimatsmarta åtgärder – och samtidigt spara pengar. Gröna Draken har besökt Eva Favaro för att se om hon lever som hon lär.

Eva Favaro är involverad i Mimers energibesparingsprojekt. Eftersom bostadsbolaget nu kommer att satsa på Vett & Watt-studiecirklar för personal och hyresgäster anmälde hon sig själv till en cirkel som genomförs i samarbete med Förbundet Agenda 21 och Studieförbundet Vuxenskolan.
 Hon har nyligen varit på första Vett & Watt-träffen, där deltagarna i teorin fick veta vad energi är och vad den används till.
 – Det var roligt att få lite konkreta tips på vad vi kan göra i just vårt hem, säger Eva Favaro, samtidigt som Gröna Drakens energiexpert Zandra Camber hänger av sig jackan och plockar fram sin energimätare.

Kan spara ännu mer i bostaden
Zandra Camber mäter elförbrukningen och ger många konkreta tips och råd. En summering av besöket visar att familjen Favaro – trots att de redan gjort många energibesparingar – kan sänka sin elkostnad med cirka 350 kronor om året. Bara genom att tänka till och vara ännu lite smartare i elanvändningen.
 – Det var ett av mina mest lönsamma hembesök, nu blir det familjeråd, säger Eva Favaro leende.


Går att komma långt med beteendeförändringar
Även Mimers miljö- och teknikchef Mikael Söderberg går en Vett & Watt-cirkel. Han jobbar mycket med tekniska förbättringar som ska spara energi. Mimer byter till exempel ut fläktar, ser över belysning, justerar värmen och tilläggsisolerar. Men ska det bli någon verklig förändring behövs även beteendeförändringar där alla är med och spar energi, anser han.
 – Genom beteendeförändringar går det säkert att spara minst 20 procent ytterligare utan att egentligen göra några uppoffringar, bara agera smartare.


Hyresgäster och anställda erbjuds Vett & Watt
Samtliga hyresgäster och anställda inom Mimer erbjuds att gå studiecirkeln Vett & Watt, som har tagits fram av Förbundet Agenda 21 och handlar om hur människor kan tänka miljösmart och minska sin energiförbrukning.


> MER INFORMATION
* Projektledare för Vett & Watt Zandra Camber
zandra.camber@fa21.se, 070-239 66 53

* Processledare/förbundssekreterare Eric Söderberg
eric.soderberg@fa21.se, 070-247 66 13


LÄS MER om hembesöket hos Eva Favaro och om Mimers energisparkampanj i Gröna Drakens E-Tidning, sidan 14-15.

Fredrik Nyby/Marita Gustavsson
2012-11-26

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan