Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
Förbundet Agenda 21
Linslagargränd 1
721 30 Västerås

Besöksadress:
Linslagargränd 3

tel 070-247 66 13
e-post kansliet@fa21.se

 

(Foto: Mattias Hallgren)

Ungdomsting samlade 120 gymnasieelever

Inspiration från andra ungdomar runt om i världen, blandades med praktiskt återbruk, genom "Pimp my trash, när årets häftigaste ungdomskonferens om miljö och förändring gick av stapeln i Västerås i torsdags. Ungdomsting för hållbar utveckling arrangeras av Förbundet Agenda 21 varje år. Årets tema är hållbart samhälle – du spelar roll! och är en del i EU:s kampanjvecka att minska avfallet.

Mer än 120 gymnasieelever från alla kommuner i länet hela samlades i Culturen på torsdagmorgonen för att inspireras och fördjupa sin kunskap om hållbar utveckling. Bakom arrangemanget står Förbundet Agenda 21 (FA21), Länsstyrelsen, Landstiget och samtliga kommuner i länet.
  Ungdomstinget är skapat för att öka intresset och engagemanget för miljö- och samhällsfrågor bland länets unga. Det övergripande syftet är att engagera och utbilda, skapa en mötesplats där länets unga behandlar sina frågor.
  - Målet med dagen är att öka kunskapen och förståelsen av att sina egna handlingar har betydelse, att inspireras att arbeta vidare med frågorna hemma till exempel på den egna skolan, säger Sara Wallentin, projektledare.
  Flera ämnen såsom klimat, miljö, demokrati, entreprenörskap behandlas och vävs samman under dagen. I år tar kulturen en egen plats under dagen.
  – Det blir kreativt skapande av sånt som vi kanske annars bara skulle ha slängt, avslutar Sara Wallentin.

Skapa sin egna kassar av filmaffischer
Eleverna möttes av en motionscykeln, där de erbjöds kyla sitt kranvatten genom att själva trampa energin som krävdes. Andra lockades mer av att göra sin egen kasse av gamla filmaffischer. Det kreativa skapandet fortsatte i en work-shop med Vivi Båvner. Eleverna fick introduktion i EU:s avfalshierarki och skillnaden mellan återvinna och återanvända, därefter fick de gå loss på sånt som vi kan slänger på återbruken, d v s SKRÄP. Fantasifulla kreationer skapades, allt från robotar till smycken.

Unga människor vill förändra
Företaget Wake-Up Call ledde därefter ett föredrag om unga som aktiverat sig för klimatet. Korta filmsnuttar och bakgrundsfakta blandades på ett lättsamt sätt. Därefter bjöds det på vegetarisk klimatsmart lunch och möjlighet att byta kläder och handla second-hand.

Egna projektidéer
Alla elever såg inspirationsfilmen "En värld utan sopor" och fick sedan i mindre grupper tänka ut ett eget projekt de kan genomföra. Deltagarna kom på allt ifrån musikfestivaler för klimatet till konstutställningar och Fairtrade-fika.

TV4 Västerås gjorde inslag om dagen

Sara Wallentin
2011-11-20

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan