Aids och Galna ko-sjukan:
Människors livsstil bäddar för nya farsoter
Nya farliga sjukdomar sprider sig och drabbar människor och djur. Frågan är om det är vårt sätt att leva som är orsaken, eller om det alltid har utvecklats nya sjukdomar? Gröna Draken träffade Olle Järnmark, tidigare smittskyddsläkare i Västmanland, för att reda ut begreppen.

Galna ko-sjuka, aids, ebola – har vi fått en ny sorts dödliga farsoter som hänger samman med det moderna samhället? Ja och nej. Några, som aids och galna ko-sjuka (eller Creutzfeldt-Jakobs sjukdom som den kallas i sin mänskliga variant), har direkt koppling till vårt sätt att leva och föda oss.
   Men annars är det samma gamla virus som alltid. Bara i nya varianter.
   Virus har varit människans följeslagare sedan åtminstone ett par miljoner år.

Förändrad arvsmassa
– Människan idag är en produkt av virus-angrepp och strålning som förändrat vår arvsmassa, säger Olle Järnmark, tidigare smittskyddsläkare i Västmanland, som intresserat sig mycket för medicinhistoria.
   Numera är forskarna (nästan) ense om att ”urmänniskan” levde i Afrika. Därifrån utvandrade hon till alla andra kontinenter. Samtidigt utsattes hon för ständigt nya virus och bakterier och utvecklade ett immunförsvar som klarar det mesta.
   Oftast märker vi inte ens när vi utsätts för angrepp.
   – Det finns en väldig mängd mikrober som vi andas in och ut utan att bry oss om det, säger Olle Järnmark.

Skillnader i känslighet
Som rester av vandringen finns vissa skillnader kvar mellan människor i olika områden. Exempelvis är Sydamerikas indianer extremt känsliga för mässling, som vi betraktar som en tämligen banal barnsjukdom. Å andra sidan är syfilis för dem ett slags snuva, medan den hos oss är en svår sjukdom.
   Men då och då kommer ett nytt virus som immunförsvaret inte vet hur det ska hantera. Ett sådant är hiv, som angriper själva immunförsvaret och ger bäraren aids.
   – Aids är sannolikt ett uttryck för att virus förändrar sig. Ursprungsviruset finns hos grön markatta. Det kan ha förts över till människan via vissa ritualer där apan finns med, säger Olle Järnmark.
   Aidsviruset, hiv, utvecklades av allt att döma på 1940-talet i Afrika. Därifrån spreds det till homosexuella prostituerade i Karibien. Dit kom homosexuella män från USA och ”hämtade hem” det. Efter 8-10 år upptäckte amerikanska medicinare att homosexuella ofta drabbades av immunbristsjukdom. Resten av historien är känd.

Människans beteende
Ebola och blödarsjukevirus, som stör blodets koagulering, har förmodligen funnits länge men inte spritts så mycket.
   – Det finns massor av sådana virus i Afrika. Omständigheter och miljö avgör om de leder till sjukdomsutbrott eller inte, säger Olle Järnmark.
   Legionärssjukan är en annan ”ny” sjukdom. Den orsakas av legionellabakterien, som tål klor och höga temperaturer. Men den vill ha grönalger för att föröka sig. Får den dessutom ett distributionssystem – till exempel en ventilationsanläggning eller en dusch – så kan det gå fort.
   Alla dessa organismer har funnits i människans miljö länge. Det är samhällsutvecklingen och människans beteende som ändrat deras möjligheter att utvecklas till farsoter.

Läs mer >>>
Kan digerdöden komma igen?

Text: Anders Jägeberg Foto: Kjell Gustavsson


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland