Västerås satsar på lågenergihus

Klimatförändringarna har påverkat Västerås stads planering. Ett av målen i den nya energiplanen är att 250 lågenergihus ska byggas fram till 2012. Nu återstår bara att avgöra vad ett ”lågenergihus” är.

40 procent av den energi vi använder förbrukas av byggnader. Därför är det en viktig del i klimatarbetet att minska energiförbrukningen i både gamla och nya hus.
   – Vi har ännu inte definierat exakt vad ”låg-energihus” betyder i Västerås, men preliminärt sagt att energianvändningen ska vara max 75 kilowattimmar (kWh) per kvadratmeter och år, säger Carin Lindstrand, som är miljöingenjör på stadsbyggnadskontoret.
   Boverkets nya norm för ”normala” hus är max 110 kWh (för värme och fastighetsel men exklusive hushållsel). Det är en tydlig skärpning av tidigare krav.
   – Flera småhustillverkare har svårt att klara det, säger Carin Lindstrand.

Utan värmekällor
Det kan jämföras med de radhus i Lindås utan-för Göteborg som idag tillhör de bästa i Sverige: omkring 40 kWh. Husen är så kallade passivhus. Under nio månader av året har de ingen värmekälla utan värms av människorna som bor där plus direkt solinstrålning.
   I Kungsby Hagar ett par mil utanför Västerås har byggmästaren Ronnie Ludvigsson uppfört ett antal småhus med en energiförbrukning på drygt 40 kWh per kvadratmeter och år.

Högre kvalitet
– De blir dyrare att bygga, bland annat för att lågenergihus kräver större noggrannhet. Men samtidigt får man en högre kvalitet i byggandet, säger Carin Lindstrand.
   – Jag tycker att vi ska bygga så värmemässigt bra som möjligt. Tekniken existerar, och då finns det ingen ursäkt för att inte göra det, säger hon.

Har inte varit intressant
Byggbranschen medger själv att det finns kunskap och teknik för energisnålt och samtidigt lönsamt byggande, men att det inte tillämpats – därför att energipriserna under lång tid varit så låga att energieffektivitet har inte varit intressant.
   Det finns också andra problem, exempelvis fjärrvärmesystemet. Om lågenergihus köper så lite värme att de är ointressanta för Mälarenergi, så bidrar de inte till fjärrvärmeunderlaget. Och ju större fjärrvärmeunderlag, desto mer el kan kraftvärmeverket producera. Därför är Mälarenergi inte så positiva till lågenergihus inom fjärrvärmenätet.
   I nuläget ser det ut som att 157 av de 250 husen kan klaras genom att hela området Herrängen i Gäddeholm bebyggs med lågenergihus. De skulle värmas med pellets, men några av dem kan också byggas som passivhus.

Mimer har planer
Stadens bostadsbolag Mimer har planer på att bygga något 20-tal energisnåla radhus på Pettersberg i Västerås.
   – Vi vill dra vårt strå till stacken. Men det är dyrare att bygga lågenergihus, och med nuvarande regler kan det vara svårt att finansiera hyreslägenheter, säger Mikael Söderberg på Mimer.
   Han tycker det är viktigt att inte bara titta på energiförbrukningen utan också på vilken typ av energi som förbrukas:
   – I Västerås har vi ett bra fjärrvärmenät och till uppvärmningen vill vi i första hand använda det. Att bygga lågenergihus som förbrukar mindre energi men mer el än vanliga hus vore synd.

Grön el för en biobiljett


Text och Foto: Anders Jägeberg