Grön el för en biobiljett

Ungefär som en biobiljett. Så mycket dyrare per år blir det för ett hushåll med normal förbrukning att köpa el som är hållbart producerad jämfört med ”vanlig” el.

Hos Vattenfall kostar Bra Miljöval-el (som består av 95 procent vattenkraft och resten vindkraft) 72 kr extra per år för 5 000 kWh. Det går också att köpa el som bara kommer från vattenkraft utan något påslag alls.

Varför är Bra Miljöval dyrare?
   – En del av avgiften går till Naturskydds-föreningen som betalning för att vi får använda beteckningen Bra Miljöval. En annan del beror på större administration, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.
   Han säger att Vattenfall sålt Bra Miljöval-el under många år, men att försäljningen aldrig fått någon riktig skjuts.

Bara el från vindkraftverk
Sedan en kort tid kan man köpa el som enbart kommer från vindkraftverk till ett pris som är 1,9 öre/kWh högre än det ordinarie avtalspriset.
    – Kunderna har efterfrågat det, och vi tror det är enklare att ta ställning till om elen kommer från vind, vatten eller kärnkraft. Bra Miljöval har ganska komplicerade villkor, säger Per Thorin.
   Han säger att efterfrågan på ”grön” el ökat markant det senaste halvåret, om än från en låg nivå.
   Hos Eon kostar Bra Miljöval-el 1 öre mer per kWh (50 kr för 5 000 kWh). En privatkund som inte gör något aktivt val får el enbart från vattenkraft.
   Det betyder inte att elen i vägguttaget kommer från ett vattenkraftverk, utan att Eon förbinder sig att producera så mycket vattenkraft som kunderna efterfrågar. För vindkraft får man betala 2,5 öre extra per kWh (125 kr för 5 000 kWh).
   – Intresset för Bra Miljöval-el är inte jättestort eftersom vi erbjuder alla privatkunder hundra procent vattenkraft. Det utgör väl 3-4 procent av vår elförsäljning, säger Jonas Greberg, ansvarig för miljöprodukter på Eon.

Företag väljer miljömärkt
Däremot väljer allt fler företag miljömärkt el. Jonas Grebergs förklaring är framför allt elcertifikatsavgiften som infördes 2003, och den växande uppmärksamheten kring klimateffekter.
   Fortum erbjuder sedan i våras Bra Miljöval åt alla elkunder som tecknar fasta avtal.
   – För oss är det ett led i klimat- och miljö-arbetet, säger Gunilla Dyrhage, marknadschef för privatkunder på Fortum.
   – Drygt hälften av våra kunder har idag Bra Miljöval-el, men eftersom vi inkluderar det i avtalen så är det svårt att säga hur många som aktivt valt det. Däremot vet jag att vi är störst i Sverige på leveranser av miljömärkt el

Biopanna i Västerås
Hos Mälarenergi kostar Bra Miljöval-el 1,25 öre mer per kWh (62:50 kr för 5 000 kWh). Elen kommer dels från mindre vattenkraftverk, dels från Kraftvärmeverkets biopanna.

Detta innebär det att elen är märkt med Bra Miljöval

El från sol, vind, vatten och biobränsle kan Bra Miljöval-märkas. Elleveranser från vattenkraftverk som är byggda före 1 januari 1996 kan märkas med Bra Miljöval. Kraftverk där Bra Miljöval-märkt el produceras får inte torrlägga fåran helt utan måste alltid släppa fram en viss mängd vatten.

Elleveranser baserade på vattenkraft ska kompletteras med el från ytterligare minst en förnybar energikälla. Företag som levererar Bra Miljöval-märkt el från vattenkraftverk ska också avsätta pengar i en fond som används för att minska skadorna i naturen.

El från kraftvärmeverk som eldas med biobränsle kan märkas med Bra Miljöval. Biobränsle ska utvinnas skonsamt och får inte komma från skyddsvärda skogar.
Torv godkänns inte som biobränsle. För att avfall ska räknas som biobränsle måste det vara biologiskt till minst 90 procent. Askan ska tillbaka till skog och mark.

 


Text: Anders Jägeberg
Foto: Hans Blomberg