Energi – en rättvisefråga

Klimatförändringarna är inte bara ett miljöproblem. Ytterst är det en rättvisefråga. Det menar Beatrice Torgnyson i organisationen Etik & Energi.

Fyra av tio människor på jorden är beroende av vatten från glaciärer som idag håller på att försvinna på grund av den globala uppvärmningen. Många av dessa människor lever på marginalen. Blir det bara lite varmare, torrare, blötare eller blåsigare så kan de inte klara sig.
   – Vi i den rika världen skapar problemen men det är de fattiga som får betala. De har inte ekonomiska resurser att möta problemen. Det är viktigt att vi i den rika världen inser och reflekterar över det, säger Beatrice Torgnyson.

Alla kan göra något
Det innebär inte att vi behöver klä oss i säck och aska, eller totalt ändra våra liv, menar Beatrice Torgnyson.
   – Jag tror att vi uppnår mer om vi alla gör något litet, i stället för att några få extrema gör väldigt mycket. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Hon pekar på en sådan liten sak: om alla bilister i USA körde med rätt ringtryck så skulle det spara 6 miljoner liter bensin om dagen.
Och om alla elektriska apparater inom EU som står på standbyläge i stället stängdes av, så kunde vi spara el motsvarande produktionen från tio kärnreaktorer.
   – En väldigt stor del av den energi vi förbrukar slösas bort, vi får ingen glädje av den. Mellan 20 och 30 procent av energi försvinner bara. Så med små medel kan vi nå väldigt långt, säger Beatrice Torgnyson.

Teknik och etik
Men det räcker inte med bara tekniska lösningar. För att lösa framtidens stora problem måste vi, som biologen Stefan Edman har uttryckt det, ro både med en ”teknikåra” och en ”etikåra”. Och då blir människors attityd viktig.
   – De val som vi gör påverkar miljön och människorna omkring oss. Därför betyder det något vad vi väljer. Genom våra handlingar påverkar vi andra, och det kan få större konsekvenser än vi har en aning om.

Vill inte offra flygresor
Vi behöver alltså inte bli energi-asketer. Alla har vi något område där vi inte vill kompromissa, anser Beatrice Torgnyson.
   Hennes eget är flygresor; sambon är amerikan och för att hålla kontakt med hans familj finns knappast något alternativ till flyg.
   – Där känner jag att jag inte vill kompromissa, så då får jag istället anstränga mig mer på andra områden, säger hon.
   Hon rekommenderar den som vill veta hur mycket man själv utnyttjar jordens resurser att gå in på www.ecofoot.org och testa sig. Och se hur många jordklot som behövs om alla levde likadant.
   Själv började hon engagera sig i miljö- och energifrågor som gymnasist. Redan som 17-åring skrev hon en bok med handfasta tips om att leva mer miljövänligt.

Agenda 21 i Växjö
Beatrice Torgnyson har studerat naturresurs-vetenskap på Lantbruks-universitetet, har en magisterexamen i biologi och två års studier i olika ämnen i USA. Hon har arbetat med Agenda 21-frågor i Växjö och som miljösamordnare på Smålands nation i Uppsala.


Etik & Energi

Etik & Energi är en ideell förening som framför allt arbetar med församlingar inom Svenska kyrkan. Idag deltar cirka 50 pastorat och kyrkliga samfälligheter.
Omkring 700 byggnader är just nu under analys och omställning enligt ett särskilt program som satts upp av Etik & Energi. Målet är att uppnå en hållbar utveckling i energifrågor.
De församlingar och kyrkliga samfälligheter som gått igenom Etik & Energis treåriga program har minskat sin energiförbrukning med 20-50 procent och koldioxidutsläppen med 40-80 procent.

Västerås satsar på lågenergihus


Text: Anders Jägeberg
Foto: Linda Kettleborough