”Än har vi inte sett någon riktig dramatik”

Enligt den statliga Klimat- och sårbarhetsutredningen kan mer än 76 000 kvadratmeter bostäder i Västerås drabbas av översvämning om Mälarens vattenstånd stiger med 1,3 meter.

Näst efter Stockholm är Västerås den stad vid Mälaren som drab-bas hårdast. Men även delar av Kungsör, Köping och Hallstahammar översvämmas om vattnet stiger med 1,3 meter.
   De senaste åren har Västerås satsat på att komma närmare vattnet. Bostadsområden har byggts alldeles invid Mälaren på Lillåudden och i Östra hamnen. Var det ett misstag?

”Bra förberedda”
– Vi har planerat utifrån att byggnaderna ska ligga minst 1,5 meter över normalvattenståndet. Det stämmer ganska väl med de nya riktlinjer som kommit. Så jag tycker nog att vi är rätt bra förberedda, säger Hans Larsson på Västerås stads stadsbyggnadskontor.
   En framtida översvämning kommer knappast att orsakas av extrem vårflod; med mildare vintrar blir avsmältningen mindre och långsammare och ger inte lika höga flöden som idag.
   Däremot förutspås intensivare höstregn som ger höga flöden också i alla vattendrag som mynnar ut i Mälaren. Kolbäcks-ån, Svartån, Hedströmmen, Sag-ån och alla deras mindre biflöden breder alltså ut sig.

Enorma regnmängder
Så det mest dramatiska är nog det som händer innan Mälaren svämmar över: hur vattenledningar, avlopp, vägar och annan infrastruktur klarar de enorma mängder nederbörd som det handlar om. Det menar Thomas Ekholm, risk manager på Västerås stad.
   
– Bara det att vi asfalterar fler ytor gör att mer vatten samlas i dagvattenledningarna. Vi har sett hur ett häftigt sommar-regn kan stoppa trafiken på E18, men än har vi inte sett någon riktig dramatik. Men det kan komma, säger han.
   Thomas Ekholm gjorde för några år sedan en studie av vilka områden i Västerås som riskerar att drabbas av en översvämning.

Drabbas
– Självklart drabbas de som bor på Lillåudden om vattnet stiger med 1,5 meter. Men husen är gjorda för att klara det, exempelvis är källarna byggda på ett särskilt sätt. Vatten- och avlopps-frågor kan ställa till med mer elände. Det är trist om man inte kan gå på toaletten, men ännu tristare om man blir sjuk av dricksvattnet, säger Thomas Ekholm.

Varmare, blötare, torrare, stormigare