Klimatpolitiken kan bli
mer effektiv

Klimatpolitiken skulle kunna
vara mer effektiv. Det hänger på politikerna om utvecklingen ska kunna bli hållbar.

Den slutsatsen drar Peter Stigson vid Mälardalens högskola. I ett forskningsprojekt som nu befinner sig i slutfasen har han granskat hur Sverige genom samverkan mellan staten, industrin och kraftproducenterna skulle kunna minska utsläppen av koldioxid. Han har intervjuat företrädare för Svenskt Näringsliv, Naturskyddsföreningen, energiproducenter samt storföretag med stor energiförbrukning och frågat dem om möjligheterna att med hjälp av styrmedel minska utsläppen av växthusgaser.

Inte tillräckligt långsiktig
Peter Stigsons slutsats är att styrmedelspolitiken brister i långsiktighet, vilket medför att den är mindre effektiv än den skulle kunna vara.
   – Det finns en betydande potential för energieffektivisering, både i företag och samhället i stort, säger han.
   Att det är nödvändigt att minska utsläppen och sträva mot hållbarhet – om detta råder samstämmighet, menar han. Men företagen behöver långsiktiga krav för att kunna anpassa sig effektivt till dem.
   – Systemet med handel av utsläppsrätter för koldioxid är nog effektivt och bra, men en mer långsiktig tilldelning av utsläppsrätter och stabilare prisbildning i handeln med dem skulle gynna klimatet, anser Peter Stigson.

Fullt möjligt
– Jag tror att det är fullt möjligt att nå en hållbar utveckling – om politikerna börjar ta ett större ansvar. Företagen har ett starkt engagemang. Men allt måste göras på ett sätt som harmonierar med andra länder. Det gynnar inte någon att lägga mycket högre tryck på svenska företag; det kan få motsatt effekt.
   – Klimatfrågan är speciell genom att den är så global. Många pessimister tycker att utvecklingen går långsamt, men jag tycker den går relativt fort. Det finns en hög vilja och medvetenhet. Ibland är det bättre att sätta igång och rätta till efterhand i stället för att diskutera i oändlighet exakt hur man ska gå tillväga, och i Europa har man redan startat, säger Peter Stigson.

Läs om miljösamarbete över jorden


Text: Anders Jägeberg