Miljösamarbete över jorden
Forskare vid Mälardalens högskola renar kinesisk luft

Klimatfrågan är det kanske allra mest globala miljöproblemet. Därför är det inte så konstigt att forskare på Mälardalens högskola arbetar med hur man kan minska luftföroreningar i Kina.

I internationellt samarbete, med bland annat kinesiska forskare, pågår ett par projekt som kan minska utsläppen av växthusgaser i Kina.
   Förbindelselänken mellan Sverige och Kina heter Janyue Yan och är professor vid institutionen för samhällsteknik vid Mälardalens högskola. Han har bott i Sverige sedan 1989 men återvänder regelbundet till Kina.

Större medvetenhet
Det ena forskningsprojektet som avslutas i höst, handlar om en förstudie av att utforma en så kallad industripark så energieffektivt som möjligt. Industriparker är vanliga i Kina; de består av en fabrik och intilliggande bostadshus för dem som arbetar i fabriken. Många av industriparkerna härbärgerar tusentals arbetare – oftast unga kvinnor från landsbygden.
   Det finns en växande medvetenhet om miljöfrågor i Kina, anser Jin-yue Yan. I Beijing är det exempelvis sedan några år förbjudet att bränna kol. I stället använder man centralvärme eller naturgas till uppvärmning och matlagning.
   – Man kan faktiskt se att luften blivit klarare de senaste åren, säger Jinyue Yan.
   Problemet är att Kinas ekonomi växer med stormsteg. Och ekonomisk tillväxt medför större energiförbrukning. Första halvåret i år steg Kinas energiförbrukning med 10,9 procent – ännu mer än vad ekonomin växte.
Den starka efterfrågan på energi gör att kraftproducenterna saknar motiv att effektivisera eller optimera sina anläggningar – de tjänar ändå bra med pengar.

Tufft mål
Men nu har regeringen satt ett nytt nationellt mål: att minska landets energiförbrukning i förhållande till det som produceras med fyra procent per år. Det ska minska energiförbrukningen i förhållande till produktionen med 20 procent till år 2010.
   – Det är ett mycket tufft mål, säger Jinyue Yan.
   Likaså gäller sedan årsskiftet en lag om ökning av den förnyelsebara energin: år 2020 ska den utgöra 15 procent av den totala energi-förbrukningen – dubbelt så stor andel som idag.
   – Men det är en stor utmaning att komma tillrätta med utsläppen. Alla små verksamheter som finns är svåra att kontrollera. Hos de större företagen, däremot, finns en medvetenhet om det nödvändiga i att skydda miljön. Myndigheten för miljöskydd har dessutom nu fått mer att säga till om än tidigare, säger han.

Optimist
Och han är optimistisk om Kinas möjligheter att bemästra miljöproblemen. Men det kräver mycket arbete och internationell samverkan för att möta de utmaningar som miljöproblemen utgör.
   – På sätt och vis är Kina mer kapitalistiskt än Sverige. Alla talar om pengar, allt verkar handla om det. Men filosofin från exempelvis Konfucius och taoismen att man inte ska konsumera alltför mycket lever också. Och på sista tiden tycker jag mig ha anat en förändring. På lång sikt tror jag att samhället når balans, säger Jinyue Yan.

Möjligheter för företag
Han betonar att det i Kina, med dess 1,3 miljarder människor och en årlig ekonomisk tillväxt på tio procent, finns enorma möjligheter för ”svensk” teknologi – inte bara för Ericssons mobiltelefoni, Volvos bilar eller Ikeas möbler. Suget är stort också efter teknik för förnyelsebar energi och miljövård.
   Men då måste Sveriges regering ge mer stöd till nätverksbyggande och spridning av svensk teknik via pilotprojekt med både forskare och företag engagerade. Sådana vinna-vinna-lösningar kommer att bidra till en hållbar global utveckling samtidigt som de bidrar till svensk ekonomi, menar Jinyue Yan.

Läs om hur man forskar om metoder att binda koldioxid

 

Text: Anders Jägeberg
Foto:Kim Lill