Fem frågor
till Peter Dobers

nytillträdd professor i företagsekonomi vid Mälardalens högskola

Vad gör du just nu?
– Jag kommer direkt från en samling där vi välkomnade studenter från hela världen till Mälardalens högskola. Studenterna är med i ett internationellt utbyte.

Hur känns det att efterträda Peter Söderbaum som var den som byggde upp ekologisk ekonomiprogrammet vid högskolan?
– Det känns roligt att ta vid där han slutade. Vi kände varandra sedan tidigare, men har olika bakgrund. Programmet, som numera heter ekonomi för hållbar utveckling, har funnits i tio år och jag hoppas på en fortsatt bra utveckling.

Vad har du för bakgrund?
– Jag läste företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och var med i en inspirerande forskargrupp där. Min handledare var Rolf Wolff, som är en pionjär i forskningen om företagens roll i omställningen mot ett uthålligt samhälle. Det väckte mitt intresse för miljöfrågor. Jag har också forskat i Tyskland och USA och varit lektor vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i Stockholm.

Vad vill du göra i ditt jobb?
– Mälardalens högskola är inne i en stark förändringsfas och jag vill att vi förtydligar högskolans profil, tar miljöpolicyn på allvar och ger ökade kunskaper om hållbar utveckling i forskning och utbildning. Vi kan bli en föregångare bland svenska universitet och högskolor, även i ett europeiskt perspektiv.

Hur ska det gå till?
– Jag vill att samtliga studenter vid Mälardalens högskola ska gå en obligatorisk kurs om hållbar utveckling, hälsa och välfärd. Dessutom en fördjupad kurs för studenter vid ekonomihögskolan och en kurs i hållbar utveckling för alla anställda vid högskolan. Det är viktigt att värna om högskolans grundläggande värderingar.

Något speciellt inom ekonomi för hållbar utveckling?
– Ett intressant område som jag vill utveckla är hållbarhet och design. Jag har forskat om det som kallas estetisk konsumtion. Det är viktigt att förstå vad det är för drivkrafter som gör att vi konsumerar som vi gör och varför lycka för många är att konsumera.

Han hämtar kunskap från Västerås till Kamerun