Han hämtar kunskaper från Västerås till Kamerun
– Jag är mycket hoppfull för framtiden. Kamerun kommer att bli ett hållbart samhälle.
   Det säger Eugene Loh Chia, utbytesstudent i Västerås som i höst återvänder till Kamerun för att använda sina inhämtade kunskaper i ekologisk ekonomi.

Tänk dig att att åka från Västerås till Surahammar eller Hallstahammar och möta ett helt annat språk, en annan kultur.
Så är det i Kamerun där det finns mer än 200 olika etniska grupper. Något som snarare är spännande än ett problem, tycker Eugene Loh Chia, kamerunsk utbytesstudent vid Mälardalens högskola.
– Om det varit två-tre olika folkgrupper så kanske det hade blivit problem. Men när de är så många är det bara intressant, säger han.
I tre terminer har han läst ekologisk ekonomi och miljövård vid Mälardalens högskola i Västerås.
Bakom sig hade han en kamerunsk ekonomexamen när han letade spännande utbildningar på nätet.
Hittade på nätet
– Jag ville gå en utbildning i hållbar
utveckling och hittade den vid Mälardalens högskola. Så jag sade till min familj att jag ville åka hit, förklarar han.
Framåt årsskiftet återvänder han till Kamerun för att arbeta för den ideella organisationen RODEP, Rural Organisation for Development and Environmental Protection (ungefär Landsbygdsorganisationen för utveckling och miljövård). Den arbetar med förvaltning av skogar, jordbrukshjälp, teknisk assistans och investeringsstöd. Framför allt till kvinnor.
– Kvinnorna dominerar på landsbygden så därför riktar vi oss till dem. De är viktigast för ekonomin, säger Eugene Loh Chia.
Miljöutveckling
Han menar att det går att åstadkomma ekonomisk utveckling på landsbygden utan att skada miljön. Men det finns också risker för att det går åt fel håll, särskilt när resurser som skog och olja ska exploateras.
Att arbeta för hållbar utveckling i Kamerun är inte lätt. Landet är rikt på naturresurser och politiskt fridsamt. Men det brister i ledarskap, anser Eugene.
– Regeringen talar och skriver mycket om uthållig utveckling men det händer inte så mycket. De flesta i Kamerun har vaga idéer om vad hållbar utveckling handlar om, säger han.
Centalstyrt
Korruption och en stor social ojämlikhet är andra hinder. Liksom att provinserna är så centralstyrda.
Ändå är han hoppfull inför framtiden:
– Förändringar är på gång. Vi har börjat genomföra ett program för bättre ledarskap och vi kämpar mot korruption och andra anti-demokratiska företeelser som står i vägen för en hållbar utveckling i Kamerun.
Sverige har kommit lite längre mot hållbarhet, anser han.
– Organiseringen är väldigt effektiv i Sverige, både av mänskliga och materiella resurser, säger Eugene Loh Chia.

Fakta Kamerun
Kamerun på Afrikas västra kust är ungefär lika
stort som Sverige och har 16 miljoner invånare. Huvudstaden heter Yaoundé.

Ekonomin baseras på olja, timmer och jordbruksprodukter som bomull och kakao.

Tyskland, Storbritannien och Frankrike har alla haft koloniala intressen i Kamerun. Av landets tolv provinser är två engelskspråkiga, resten har franska som gemensamt officiellt språk.


Text och Foto:
Anders Jägeberg