Vad du väljer har betydelse
Besprutade bananer eller KRAV-märkta, stadsjeep
eller etanolbil, grön elproduktion eller kärnkraft, höjda eller oförändrade skatter på utsläpp?

Vi – såväl privatpersoner som producenter och beslutsfattare – har alla möjlighet att göra val som leder till att människosläktet kan fortsätta leva på jordklotet. Vare sig det handlar om att köpa miljömärkta varor, satsa på produktion av biobränslen eller lagstifta om grön skatteväxling är det viktiga beslut, som faktiskt har betydelse.
   Men varför är detta så viktigt, vad händer om vi inte ställer om samhället i en mer hållbar riktning?
   – Det enkla svaret är att ytterst hotas människors hälsa och den biologiska mångfalden. Miljöproblemen kostar också samhället mycket pengar. Klimatförändringar är ett exempel. Där kan det handla om 100-tals miljarder dollar per år om kanske mindre än 50 år, säger Mikael Karlsson, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.

Snögränsen förskjuts norrut
De kostsamma konsekvenserna av klimatförändringarna är många, allt från att havsytan kan komma att stiga och mark där människor bor eller odlar hamnar under vatten till att det blir torrare i länder där det redan är torrt, med ännu större livsmedelsbrist och svält som möjlig följd.
   – I Sverige kan en del av kusten läggas under vatten. Vi kan också få ett varmare och regnigare klimat och snögränsen kan förskjutas norrut, säger Mikael Karlsson.
   Det långsiktigt svåraste miljöproblemet är, enligt honom, just klimatförändringen.
   – Där saknas politisk initiativkraft och lagstiftning. Man tar olika beslut, men det går alldeles för sakta.

Begränsade oljeresurser
Vårt sätt att leva kan många gånger skada miljön på flera plan. De allra flesta bilar drivs med fossilt bränsle – olja förädlat till bensin eller diesel – vilket innebär att vi tär på jordens ändliga resurser samtidigt som vi bidrar till klimatförändringar.
   – Det finns ganska mycket olja men långt ifrån obegränsat. Det problem med oljeanvändning som ligger närmast i tiden är föroreningar och klimatförändringar. Troligen lär utvinningstakten inom kort understiga användningen, med kortsiktig brist och prishöjningar som följd. På längre sikt räcker givetvis inte de totala resurserna till en fortsatt konsumtionsökning.
   Och även om människor skulle vilja minska sitt bilkörande går samhällsutvecklingen åt ett annat håll genom till exempel byggandet av externa köpcentra.
   – Man tvingar in människor i ett bilberoende, säger Mikael Karlsson.
   På följande sidor kan du läsa några exempel på sådant som har hänt på miljöområdet i länet under de tio år som Gröna Draken har funnits. Just för att människor på olika nivåer i samhället har bestämt sig för att välja mer hållbara vägar.

Fotnot: Grön skatteväxling innebär att skatter på utsläpp, energi och ändliga råvaror höjs samtidigt som skatter på arbetskraft sänks.

Visste du att...
om alla höll hastighetsgränserna skulle koldioxidutsläppen i Sverige minska med cirka en miljon ton. Koldioxid är den gas som bidrar mest till växthuseffekten.
för varje kilo hårdplast som materialåtervinns sparar vi en liter olja. Av den återvunna plasten tillverkas allt från blomkrukor och kontorsstolar till diskborstar och bärkassar.
förbränning av biobränslen som ved och flis inte belastar jordens atmosfär med mer koldioxid än vad jordens växter kontinuerligt tar upp.
under år 2002 köpte vi svenskar cirka 108 ton ekologiska bananer per vecka. Det vill säga drygt 0,6 kg per person och
3 procent av totalkonsumtionen. Detta är en stor vinst för såväl miljön som för de lantarbetare som slipper problem från giftiga kemikalier.

Källor: www.snf.se, www.recycling.se

Avfallet som används på nytt

Text: Anna Björkman Randberg
Illustration: Marie Tallberg