Han valde stallgödsel istället
1994 antog riksdagen som mål att den ekologiskt odlade marken skulle vara en tiondel av jordbrukets totala år 2000. Ronny Orvendal var en av dem som ställde undan sprutan och började driva sin och systerns gård ekologiskt.

Sprutan har fått stå oanvänd sedan dess. Mjölkkorna har ersatts av köttdjur men gården, som ligger utanför Heby, klarar sig fortfarande utan handelsgödsel och bekämpningsmedel.
   – Jag tycker att det har gått bra. Det tar ett tag att lära sig, och svängningarna blir större när man odlar ekologiskt. Med konstgödsel kan man rätta till lite om något går fel, säger Ronny Orvendal.
Men han har inga funderingar på att ändra inriktning på sitt jordbruk.

Ronny Orvendal är långtifrån ensam. 1995 var andelen ekologiskt brukad åkermark i länet bara 2,5 procent.
   Varken länet eller landet i stort klarade riksdagens mål år 2000. I länet var andelen ekologiskt brukad åkermark då 9,3 procent.
   Idag är andelen ekologiskt brukad åkermark i länet 14 procent. Men det nya målet på 20 procent år 2005 kommer knappast heller att klaras.
   Där liksom på många andra områden går utvecklingen långsammare än man väntade sig för tio år sedan. Något stort genombrott för det hållbara samhället har knappast skett under de tio år som Gröna Draken funnits. Mycket har rentav gått bakåt.

Men samtidigt har begreppet ”hållbar utveckling” blivit alltmer självklart. Och fler människor arbetar med det som mål.
   Kanske är det allra viktigast.

Visste du att...
hörnstenarna i den ekologiska jordbruksproduktionen är att man använder så kallade naturliga bekämpningsmedel och stallgödsel, och därmed säger nej till syntetiska bekämpningsmedel och handelsgödsel samt genmodifierat utsäde.
om du väljer Bra Miljöval-märkt el väljer du bort olja, kol och kärnkraft. Istället får du el från sol, vind, vatten och biobränsle.
det i genomsnitt samlades in 9 kg elavfall per invånare under 2003. Allra duktigast var man på Gotland och i Västmanland, med 12 respektive 11 kg per invånare. Därmed nådde Sverige med marginal EU:s mål om 4 kg återvunnet elavfall per invånare och år.
om du ska köpa fisk till middagen är det bra att tänka på att köpa fiskar som har ett uthålligt bestånd och undvika de arter vars bestånd är hotade. Världsnaturfonden har givit ut en praktisk konsumentguide.
olika sorter av potatis sprutas olika mycket. Bintje och King Edward sprutas i snitt tio gånger per säsong, Matilda och Asterix sprutas fem gånger medan KRAV-potatis inte sprutas alls.
under sin blöjtid förbrukar ett barn 4 000–5 000 blöjor. Välj tygblöjor om du vill minska sopberget – och dessutom spara pengar.
i Sverige används varje år nästan en miljard kubikmeter vatten (vilket är detsamma som 1 000 000 000 000 liter), varav hushållen står för drygt hälften.
betande djur ger rätt livsmiljöer åt gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.
du sparar drygt 3 000 kronor om året genom att cykla till och från jobbet
(2x5 km) istället för att ta bilen.

Källa: www.snf.se

Miljöfrågorna ständigt aktuella

Text: Anders Jägeberg
Foto: Kjell Gustavsson