Smart mat
inte alltid dyrare
På Smålands förskola är mer än hälften av maten ekologisk

Kokerskan Lisbeth Jansson vid Smålands förskola i Västerås tycker hon har ett ljuvligt och tacksamt jobb. Av barnen får hon höra direkt om maten smakar bra. Hon är stolt över att kunna servera en stor andel ekologisk mat, och det kostar inte mer än tidigare.

Det riktigt lyser om Lisbeth Jansson när hon visar runt i köket på Smålands förskola i Västerås. I förrådet står förpackningar prydligt uppställda på hyllorna. Där är Krav-märkta gryn, mjöl och linser. Stora burkar med ekologiska bönor i olika former. Krav- och Rättvisemärkt kaffe och te.
   I kylrummet förvaras potatis, morötter och andra rotfrukter. Tomater och gurka, äpplen och päron i kartonger. Allt Krav-märkt.
   – Men den här årstiden när tomaterna och gurkorna är så dyra beställer vi mer av de saftiga ekologiska morötterna i stället, säger Lisbeth Jansson.

Till 200 personer
Hon har arbetat som kokerska sedan 1991 och lagar mat till 200 personer vid Smålands förskola och förskolan i Piltorpsskolan.
   – Det är faktiskt drygt 50 procent av produkterna som är ekologiska, säger hon.

Men hur går det ihop, är inte ekologiska produkter dyrare?
   – Visst är det lite dyrare. Men vi klarar det genom att vi jobbar efter Ät SMART. Vi har tagit bort allt det dyra söta. Sortimentet är lite mindre och vi äter mer av säsongens varor.
   Lisbeth Jansson berättar att alla krämer, saft, kex, skorpor och smaksatt yoghurt är borta.

Guldkant
På fredagar serverades barnen tidigare choklad till frukost. Nu väljer de mellan fil och gröt, och ingen har protesterat. Tidigare bakade personalen ofta muffins och chokladbollar med barnen. Det gick åt mycket margarin och socker.
   – Men jag tycker inte att man ska ta bort allt. Vi måste tänka på miljön men samtidigt även kunna ha guldkant på tillvaron.

Utbildning
Det är fyra och ett halvt år sedan förskolan gick över till modellen Ät SMART och förändrade matvanorna.
   – Vi hade en heldags utbildning för hela personalgruppen. Det var mycket bra information och tips.
   Lisbeth Jansson betonar att det var viktigt att alla i personalen fick samma information samtidigt. Och att hon hela tiden har känt starkt stöd och uppmuntran från sin chef, Marie Jansson.
   Till mellanmål serveras numera oftast mjölk och smörgås med pålägg och grönsaker. Salladen till lunchen är aldrig blandad som den var tidigare. Det kan vara bönor, morötter eller vitkål för sig så att barnen kan välja själva. Då äter de bättre.
   Det är mindre kött enligt den nya modellen. Och det är mer lammkött och fisk än tidigare. Likaså mer av bönor, linser och rotsaker. En dag i veckan serveras vegetarisk mat.
   – Barnen älskar linssoppa och vegetarisk lasagne.

Tuff omställning
Men Lisbeth Jansson förnekar inte att det var en tuff omställning till att börja med.
   – Varken barnen eller jag var vana vid den här maten. Men jag märkte snart att det här är mat man mår bra av.
   Hon tycker att det är högre kvalitet på de Krav-märkta produkterna och att det blir mindre svinn än tidigare. Förskolan satsar på färsk frukt och barnen får välja mellan olika frukter.
   – Det kommer mer och mer att välja bland och jag har haft stor hjälp av vår frukt- och grönsaksleverantör.

Läs mer>>>


Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill