Smart
mat
inte alltid dyrare
På
Smålands förskola är mer än hälften
av maten ekologisk
Kokerskan
Lisbeth Jansson vid Smålands förskola i Västerås
tycker hon har ett ljuvligt och tacksamt jobb. Av barnen får
hon höra direkt om maten smakar bra. Hon är stolt över
att kunna servera en stor andel ekologisk mat, och det kostar
inte mer än tidigare.
Det
riktigt lyser om Lisbeth Jansson när hon visar runt i köket
på Smålands förskola i Västerås. I
förrådet står förpackningar prydligt uppställda
på hyllorna. Där är Krav-märkta gryn, mjöl
och linser. Stora burkar med ekologiska bönor i olika former.
Krav- och Rättvisemärkt kaffe och te.
I kylrummet förvaras potatis, morötter
och andra rotfrukter. Tomater och gurka, äpplen och päron
i kartonger. Allt Krav-märkt.
– Men den här årstiden när
tomaterna och gurkorna är så dyra beställer vi
mer av de saftiga ekologiska morötterna i stället, säger
Lisbeth Jansson.
Till
200 personer
Hon har arbetat som kokerska sedan 1991 och lagar mat till 200
personer vid Smålands förskola och förskolan i
Piltorpsskolan.
– Det är faktiskt drygt 50 procent
av produkterna som är ekologiska, säger hon.
Men
hur går det ihop, är inte ekologiska produkter dyrare?
– Visst är det lite dyrare. Men vi
klarar det genom att vi jobbar efter Ät SMART. Vi har tagit
bort allt det dyra söta. Sortimentet är lite mindre
och vi äter mer av säsongens varor.
Lisbeth Jansson berättar att alla krämer,
saft, kex, skorpor och smaksatt yoghurt är borta.
Guldkant
På fredagar serverades barnen tidigare choklad till frukost.
Nu väljer de mellan fil och gröt, och ingen har protesterat.
Tidigare bakade personalen ofta muffins och chokladbollar med
barnen. Det gick åt mycket margarin och socker.
– Men jag tycker inte att man ska ta bort
allt. Vi måste tänka på miljön men samtidigt
även kunna ha guldkant på tillvaron.
Utbildning
Det är fyra och ett halvt år sedan förskolan gick
över till modellen Ät SMART och förändrade
matvanorna.
– Vi hade en heldags utbildning för
hela personalgruppen. Det var mycket bra information och tips.
Lisbeth Jansson betonar att det var viktigt
att alla i personalen fick samma information samtidigt. Och att
hon hela tiden har känt starkt stöd och uppmuntran från
sin chef, Marie Jansson.
Till mellanmål serveras numera oftast
mjölk och smörgås med pålägg och grönsaker.
Salladen till lunchen är aldrig blandad som den var tidigare.
Det kan vara bönor, morötter eller vitkål för
sig så att barnen kan välja själva. Då äter
de bättre.
Det är mindre kött enligt den nya
modellen. Och det är mer lammkött och fisk än tidigare.
Likaså mer av bönor, linser och rotsaker. En dag i
veckan serveras vegetarisk mat.
– Barnen älskar linssoppa och vegetarisk
lasagne.
Tuff
omställning
Men Lisbeth Jansson förnekar inte att det var en tuff omställning
till att börja med.
– Varken barnen eller jag var vana vid
den här maten. Men jag märkte snart att det här
är mat man mår bra av.
Hon tycker att det är högre kvalitet
på de Krav-märkta produkterna och att det blir mindre
svinn än tidigare. Förskolan satsar på färsk
frukt och barnen får välja mellan olika frukter.
– Det kommer mer och mer att välja
bland och jag har haft stor hjälp av vår frukt- och
grönsaksleverantör.
Läs
mer>>>
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|