Så
äter eleverna i Köping:
Fläsk från Danmark, köttfärs
från Irland
Varifrån
kommer maten i skolan, förskolan och äldreboenden? Gröna
Draken försökte spåra några av råvarorna
på en vecko-matsedel för Köpings skolor.
Matsedeln
innehöll bland annat ugnsstekt falukorv, oxjärpe med
gräddsås, kokt fisk med äggsås, köttfärssås
och pannkaka. Falukorven kom från Lithells, ett charkföretag
utanför Örebro. I innehållsförteckningen
anges inget ursprungsland för grisköttet.
– Det varierar vilket land som köttet
kommer ifrån. Till falukorven köper vi råvara
från Danmark, Finland och Tyskland. Eftersom vi äter
mer kött än vi producerar i Sverige så måste
vi köpa utifrån, säger Sofia Stüffe, produktchef
på Lithells, som numera ägs av finländska Atria.
”Första
tjing” på svenskt
Något behov av att ange ursprungsland tycker hon inte finns:
– Våra kunder vet att det inte finns
tillräckligt med kött från Sverige, säger
hon.
Scan levererar också falukorv. Där
anges på hemsidan att ”våra korvar tillverkas
av svenskt kött”.
– Alla produkter som är märkta
med Scan innehåller enbart svenskt kött, säger
miljö- och kvalitetschefen Pia Larsson.Vi har inga problem
att få fram kött. Men det beror på att Scan från
början ägdes av bönderna. Vi har så att säga
”första tjing” på köttet.
Telefonsvarare
Från Felix levereras stekt, fryst köttfärs på
nötkött. Inte heller där anges ursprungsland. Ringer
man Felix kundkontakt så meddelar en telefonsvarare att
nötköttet antingen kommer från Sverige, Polen,
Irland, Danmark eller Norge.
– Den stekta köttfärsen kommer
från Irland, meddelar senare Helena Giertz, informationsdirektör
i Procordia, den livsmedels-koncern som har varumärket Felix.
Hon påpekar att Procordia gentemot skolan
har en ”svensk linje” vad gäller kött; det
går alltså att välja köttbullar med enbart
svensk råvara. Men de blir då lite dyrare än
andra köttbullar i sortimentet.
– Vi döljer inte ursprunget. Kommunerna
får alla uppgifter som de vill ha, säger hon.
Svenska
ägg
De ägg som Menigo levererar till Köpings skolungdomar
kommer enbart från Svenska Lantägg, vilket innebär
att de kommer från Sverige.
Och alltså från hönor som lever efter svenska
djurskyddsregler.
Läs
mer >>>
Text:
Anders Jägeberg
|