Svårt
upphandla lokalt och ekologiskt
Pia
Åkerman-Axelqvist visar en fem centimeter tjock lunta –
det är alla regler och önskemål som blivande leverantörer
av mat till Arboga, Köpings och Kungsörs kommuner har
att hålla sig till.
Att upphandla
mat till skola, förskola och äldreomsorg är en
komp-licerad process. Det ska specificeras vad som ska levereras,
i vilket skick, mängder samt när och vart det ska distribueras.
I KAK-regionen finns mer än hundra olika enheter som får
matleveranser, somliga av dem varje dag, andra en gång i
veckan eller ett par gånger i månaden.
Störst
går först
Därför blir det gärna stora leverantörer som
vinner anbuden. Vilket förvisso innebär vissa miljöfördelar
genom att transporter kan samordnas. Men det kan bli svårt
för små, lokala företag att hävda sig.
– Man kan alltid hoppas att lokala leverantörer
ska komma med anbud. Men vi får ju inte göra som vi
vill; lagstiftningen styr upphandlingen, säger Pia Åkerman-Axelqvist,
chef för måltidsservice.
Hon berättar att stora leverantörer
om de förlorar upphandlingen närmast regelmässigt
begär överprövning. Det betyder att upphandlingen
granskas i efterhand för att se om något formellt fel
begåtts. För en liten kommun är sådana svåra
att undvika helt.
– Det är svårt idag –
hur man än gör får man kritik, säger Pia
Åkerman-Axelqvist.
Därför tycker hon det är skönt
att KAK-regionen gått ihop med Örebro och kommunerna
i Närke om upphandlingen. Där finns en juridisk expertis
som kan matcha storföretagens.
Den stora leverantören till KAK-regionens
kommuner heter Menigo, före detta Ica Meny. Menigo har i
sin tur en mängd leverantörer både i Sverige och
utomlands.
Hel,
skivad, strimlad, tärnad...
Nästan vad som helst kan beställas hos Menigo. Falukorven
kan levereras hel, skivad, strimlad eller tärnad.
– Det är väldigt mycket färdigproducerat
som biffar, potatisbullar och pannkakor. Men fiskgratäng
gör vi själva, liksom köttfärssås. De
flesta kök använder rå köttfärs men
ett par köper stekt färs, säger Pia Åkerman-Axelqvist.
Prövade
med ekologiskt
För några år sedan prövade man i Köping
att en dag i veckan servera en måltid med ekologisk råvaror.
För jämförelsens skull serverades exakt samma måltid
men med ”vanliga” råvaror en annan dag.
Det visade sig att eleverna åt betydligt
mindre av den ekologiska maten.
– Det kändes tungt, eftersom den samtidigt var dyrare.
Men det här var år 2000 och det har hänt mycket
med de ekologiska varorna de senaste åren, säger Pia
Åkerman-Axelqvist.
Hon efterlyser mer politiskt stöd för
att satsa på större andel ekologiskt.
– Vi har ansökt tidigare om att få mer pengar
till ekologiska varor men inte fått det. Eftersom det handlar
om en hel del pengar bör man ta politiskt beslut om det,
säger hon.
Text
och Foto: Anders Jägeberg
|