Svårt upphandla lokalt och ekologiskt

Pia Åkerman-Axelqvist visar en fem centimeter tjock lunta – det är alla regler och önskemål som blivande leverantörer av mat till Arboga, Köpings och Kungsörs kommuner har att hålla sig till.

Att upphandla mat till skola, förskola och äldreomsorg är en komp-licerad process. Det ska specificeras vad som ska levereras, i vilket skick, mängder samt när och vart det ska distribueras. I KAK-regionen finns mer än hundra olika enheter som får matleveranser, somliga av dem varje dag, andra en gång i veckan eller ett par gånger i månaden.

Störst går först
Därför blir det gärna stora leverantörer som vinner anbuden. Vilket förvisso innebär vissa miljöfördelar genom att transporter kan samordnas. Men det kan bli svårt för små, lokala företag att hävda sig.
   – Man kan alltid hoppas att lokala leverantörer ska komma med anbud. Men vi får ju inte göra som vi vill; lagstiftningen styr upphandlingen, säger Pia Åkerman-Axelqvist, chef för måltidsservice.
   Hon berättar att stora leverantörer om de förlorar upphandlingen närmast regelmässigt begär överprövning. Det betyder att upphandlingen granskas i efterhand för att se om något formellt fel begåtts. För en liten kommun är sådana svåra att undvika helt.
   – Det är svårt idag – hur man än gör får man kritik, säger Pia Åkerman-Axelqvist.
   Därför tycker hon det är skönt att KAK-regionen gått ihop med Örebro och kommunerna i Närke om upphandlingen. Där finns en juridisk expertis som kan matcha storföretagens.
   Den stora leverantören till KAK-regionens kommuner heter Menigo, före detta Ica Meny. Menigo har i sin tur en mängd leverantörer både i Sverige och utomlands.

Hel, skivad, strimlad, tärnad...
Nästan vad som helst kan beställas hos Menigo. Falukorven kan levereras hel, skivad, strimlad eller tärnad.
   – Det är väldigt mycket färdigproducerat som biffar, potatisbullar och pannkakor. Men fiskgratäng gör vi själva, liksom köttfärssås. De flesta kök använder rå köttfärs men ett par köper stekt färs, säger Pia Åkerman-Axelqvist.

Prövade med ekologiskt
För några år sedan prövade man i Köping att en dag i veckan servera en måltid med ekologisk råvaror. För jämförelsens skull serverades exakt samma måltid men med ”vanliga” råvaror en annan dag.
   Det visade sig att eleverna åt betydligt mindre av den ekologiska maten.
– Det kändes tungt, eftersom den samtidigt var dyrare. Men det här var år 2000 och det har hänt mycket med de ekologiska varorna de senaste åren, säger Pia Åkerman-Axelqvist.
   Hon efterlyser mer politiskt stöd för att satsa på större andel ekologiskt.
– Vi har ansökt tidigare om att få mer pengar till ekologiska varor men inte fått det. Eftersom det handlar om en hel del pengar bör man ta politiskt beslut om det, säger hon.


Text och Foto: Anders Jägeberg