Mingel
för närproducerat
Det
var lokalt producerad mat som stod på menyn när Västerås
stad bjöd in till mingel och matprovning.
I höst
ska några enheter inom proAros börja laga egen mat
ute på skolor, förskolor och äldreboenden i stället
för att ta mat från storkök. En viktig ingrediens
i satsningen är lokalt producerad mat.
Provsmakning
För att informera om satsningen på lokalt producerad
mat bjöd proAros in till en mingelkväll på Oxbackens
servicehus i Västerås. Förutom proAros medverkade
även Lantbrukarnas riksförbund LRF, Mat i Västmanland
samt olika producenter.
Auni Hamberg från Mat i Västmanland
var en av initiativtagarna till mingelkvällen. Hon informerade
om hur Mat i Västmanland arbetar för att fler restauranger
och storhushåll ska använda lokalt producerad mat.'
Konkurrensfördel
Mattias Forsberg, köksmästare på Tidö Värdshus
och årets kock i Västmanland 2006, lagade mat med råvaror
från bönder i Mälardalen. Han fick hjälp
av en kokerska från äldre-enheten. De bjöd på
provsmakning och informerade om maten.
– Det var väldigt gott. Vi prov-smakade
minst nio olika rätter med lamm, nötkött, kyckling
och grönsaker. Allt från trakten, säger Mei Jangesjö,
miljösamordnare i proAros.
Pär Eriksson, direktör för proAros,
berättade om den nya satsningen på mat. Han betonade
att hög kvalitet på maten är en viktig fråga
på många sätt. Pär Eriksson nämnde
att det även kan vara bra som draghjälp när proAros
konkurrerar om eleverna med privata skolor.
Miljö
och etik
Lars Kallsäby, ordförande för styrelsen i proAros,
tog upp lokalt producerad mat med perspektivet på de nationella
och lokala miljömålen. Och Lennart Andersson, som är
inköpare vid proAros, sa att det inte tidigare varit aktuellt
att ta hänsyn till miljö- och hälsoaspekter i upphandlingen.
– Det är en stor förändring
nu när miljö och etik också ska finnas med i kriterierna
för kommunens upphandling.
Lärande
Initiativet med lokalt producerad mat är också en möjlighet
för barnen att komma ut på gårdarna i lärande
syfte, framhåller Mei Jangesjö.
– Det kan vara intressant att veta var
maten kommer ifrån.
Utvärdering
ProAros har valt att börja med lokalt producerat kött
eftersom det främjar flera miljömål som exempelvis
öppna landskap.
– Vi har ställt som krav att köttet
ska vara ekologiskt till år 2010, säger Mei Jangesjö.
Projektet kommer att utvärderas enligt
olika parametrar, som kvalitet och transporter.
Läs
mer >>>
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Clifford Shirley
|