Mingel för närproducerat

Det var lokalt producerad mat som stod på menyn när Västerås stad bjöd in till mingel och matprovning.

I höst ska några enheter inom proAros börja laga egen mat ute på skolor, förskolor och äldreboenden i stället för att ta mat från storkök. En viktig ingrediens i satsningen är lokalt producerad mat.

Provsmakning
För att informera om satsningen på lokalt producerad mat bjöd proAros in till en mingelkväll på Oxbackens servicehus i Västerås. Förutom proAros medverkade även Lantbrukarnas riksförbund LRF, Mat i Västmanland samt olika producenter.
   Auni Hamberg från Mat i Västmanland var en av initiativtagarna till mingelkvällen. Hon informerade om hur Mat i Västmanland arbetar för att fler restauranger och storhushåll ska använda lokalt producerad mat.'

Konkurrensfördel
Mattias Forsberg, köksmästare på Tidö Värdshus och årets kock i Västmanland 2006, lagade mat med råvaror från bönder i Mälardalen. Han fick hjälp av en kokerska från äldre-enheten. De bjöd på provsmakning och informerade om maten.
   – Det var väldigt gott. Vi prov-smakade minst nio olika rätter med lamm, nötkött, kyckling och grönsaker. Allt från trakten, säger Mei Jangesjö, miljösamordnare i proAros.
   Pär Eriksson, direktör för proAros, berättade om den nya satsningen på mat. Han betonade att hög kvalitet på maten är en viktig fråga på många sätt. Pär Eriksson nämnde att det även kan vara bra som draghjälp när proAros konkurrerar om eleverna med privata skolor.

Miljö och etik
Lars Kallsäby, ordförande för styrelsen i proAros, tog upp lokalt producerad mat med perspektivet på de nationella och lokala miljömålen. Och Lennart Andersson, som är inköpare vid proAros, sa att det inte tidigare varit aktuellt att ta hänsyn till miljö- och hälsoaspekter i upphandlingen.
   – Det är en stor förändring nu när miljö och etik också ska finnas med i kriterierna för kommunens upphandling.

Lärande
Initiativet med lokalt producerad mat är också en möjlighet för barnen att komma ut på gårdarna i lärande syfte, framhåller Mei Jangesjö.
   – Det kan vara intressant att veta var maten kommer ifrån.

Utvärdering
ProAros har valt att börja med lokalt producerat kött eftersom det främjar flera miljömål som exempelvis öppna landskap.
   – Vi har ställt som krav att köttet ska vara ekologiskt till år 2010, säger Mei Jangesjö.
   Projektet kommer att utvärderas enligt olika parametrar, som kvalitet och transporter.

Läs mer >>>


Text: Marita Gustavsson
Foto: Clifford Shirley