Gasledning genom länet
– energipolitisk återvändsgränd eller miljöförbättrare?

Bra för miljön eller en jättelik felsatsning?
Meningarna går isär om den ledning för fossilgas/naturgas som det tyska elföretaget Eon vill bygga genom Mellansverige och Västmanlands län.


Flera olika alternativ till sträckning har förprojekterats, och nio västmanländska kommuner kan beröras av dem. De föreslagna ledningsstråken korsar eller snuddar vid flera områden som klassats som skyddsvärda av natur- eller kulturmiljöskäl.
   Det kan tyckas egendomligt att planera en fossilgasledning samtidigt som hela samhället – och inte minst Västmanland – planerar för en fossilfri framtid. Men gasen är inte i första hand tänkt för Västmanlands län, utan för tunga industrier i Dalarna och Bergslagen. Eon ser dock gärna kunder ”längs vägen”. En särskild grenledning planeras dessutom till Västerås.

Regeringen beslutar
Om det blir klartecken kan gasledningen vara klar att tas i drift 2010-2012. Men först måste Eon få koncession för ledningen, något som regeringen beslutar om.
   När en naturgasledning grävs ned i marken krävs ett 20-25 meter brett arbetsområde under själva byggtiden. Efteråt måste en sju meter bred ledningsgata hållas trädfri i skogen. Jordbruksmark ovanpå gasledningen kan brukas som vanligt. Det som syns av ledningen är markeringsstolpar. Plus att det ungefär varannan mil finns en mät- och reglerstation för att reglera trycket i ledningen. En sådan station tar cirka 1 500 kvadratmeter i anspråk.

”Helt fel väg”
Erik Dahlquist, professor i energiteknik vid Mälardalens högskola, tycker att en fossilgasledning är helt fel väg.
   – Att introducera fossilgas betyder bara att man skjuter problemen framför sig. Om man inriktar sig på fossilfri energiförsörjning så har man ett tydligt mål att arbeta mot. Risken med en naturgasledning genom länet är att den stjäl uppmärksamhet från bioenergin. Vi bygger fast oss i en struktur som vi sedan använder i många år, säger han.
   Ett argument för ledningen har varit att den i framtiden kan användas till att transportera de miljövänligare alternativen biogas och vätgas. Men Erik Dahlquist menar att för det behövs ingen gasledning.
   Ulf Alestam på Eon har, inte oväntat, en annan syn på gasledningen:
   – Visst, gasen är ingen evighetslösning, men det går inte över en natt att få fram långsiktigt hållbara system. Och än så länge ser vi inget slut på den ökande energianvändningen.
   Han påpekar att industrin är väldigt positiv till gasledningen. Fossilgasen både sänker energipriset – och ger därmed företagen bättre konkurrenskraft – och minskar de förorenande utsläppen. I vart fall om den ersätter kol eller olja.

Väntad kritik
Att det skulle bli kritik mot gasledningen var väntat. Men Ulf Alestam är ändå optimistisk – även när det gäller leveranser till Västerås: fossilgas passar särskilt bra för kraftvärmeproduktion. Så som exempelvis vid Mälarenergis stora kraftvärmeverk i Västerås.
   Men om ingen vill ha gasen, kommer ni ändå att bygga en ledning till Västerås?
   – Den kommer att finnas med i koncessionsansökan, men om vi inte har några kunder så kommer ledningen inte till utförande, säger han.

Energipolitiskt fel
De stråk som förstudien tar upp berör Kungsör, Köping, Hallstahammar, Surahammar, Västerås, Sala, Fagersta och Norberg. Flera av kommunerna, som Sala, Köping och Kungsör, dömer ut planerna med motiveringen att en gasledning vore energipolitiskt fel nu när inriktningen är att försöka komma bort från fossilberoendet.
   Exempelvis framhåller Köpings kommunstyrelse att gasledningen ”riskerar att låsa fast oss i ett beroende av utländsk fossil energi som inte kan anses förenligt med en långsiktigt hållbar utveckling”.
   Andra kommuner, bland dem Västerås, har valt att enbart yttra sig över lämpligaste placering av gasledningen.

Fakta fossilgas

fossilgas, även kallad naturgas, är en blandning av gaser som finns i jordskorpan. Det är ett fossilt bränsle på samma sätt som kol och olja. Men det är skonsammare mot miljön; för samma energimängd som produceras blir utsläppen av växthusgaser från fossilgas ungefär hälften så stora som med olja. Även utsläppen av svavel och tungmetaller är mindre. Däremot medför utvinningen av fossilgas en hel del utsläpp, som gör att dess totala bidrag till klimatförändringen är jämförbart med kolets.

i västeuropa svarar fossilgas för ungefär en fjärdedel av energiförbrukningen. En stor del av gasen kommer från Ryssland, som har världens största reserver av fossilgas. Kritiker har också uttryckt oro för att gasleveranser kan bli ett politiskt påtryckningsmedel.

Läs om åsikterna om fossilgas

Text: Anders Jägeberg
illustration: Leyla Atak