Etanolfabrik allt närmre
Sala kan bli nästintill självförsörjande på bioenergi

Det blir av allt att döma en etanolfabrik i Sala. Den kommer att framställa 21 000 kubikmeter etanol som kan ersätta cirka 16 miljoner liter bensin som fordonsbränsle. Dessutom ger tillverkningsprocessen 18 000 ton drank, som kan användas som djurfoder, och Sala-Heby Energi kan öka produktionen av el med 50 procent.

De fyra intressenterna bakom projektet, Sala-Heby Energi AB, Sala Sparbank, LRF och Hushållningssällskapet i Västmanland, har bestämt sig för att under sommaren ta in offerter på en fabrik för etanoltillverkning.
   I höst fattas det slutliga beslutet om investeringen. Då avgörs också hur anläggningen ska drivas; sannolikt blir det i ett eget bolag. Men vilka som i så fall ska äga bolaget är inte klart.

Gymnasister var först
För ett år sedan berättade Gröna Draken för första gången om tankarna på en etanolfabrik. Det var gymnasisterna Marcus Karlsson och Emma Fredriksson som i sitt projektarbete utrett förutsättningarna för lokal etanolproduktion. Deras slutsats var att en investering på 250 miljoner kronor skulle bli lönsam.
   Diskussionerna gick vidare och de fyra intressenterna har nyligen genomfört en förstudie.
   – Och vi tycker att projektet verkar så lovande att vi nu går ut och begär offerter i syfte att bygga en anläggning, säger vd:n för SHE Kenneth Mårtensson.
   Den nu aktuella anläggningen beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor. Då blir etanolen lönsam om literpriset är minst 4:50 kronor – idag ligger det ungefär en krona högre.
    Om etanolfabriken blir verklighet så kommer lokala lantbrukare att få leverera 55 000 ton spannmål, huvudsakligen vete och rågvete.
– Det skulle vara ett bra komplement för jordbruket, säger Henrik Lillje på Hushållningssällskapet.

Mer biobränsle
Bland lantbrukarna finns ett starkt intresse för etanolfabriken. Eftersom priset på spannmål är så lågt idag har en stor del av odlingsarealen lagts i träda – det lönar sig inte att odla på den.
   – Men vi vill ju hellre odla marken än lägga den i träda, säger Sture Johansson, lantbrukare och lokal LRF-ordförande.
   Lokala skogsägare kommer också att få leverera betydligt mera biobränsle till kraftvärmeverket. Etanol-processen kräver värme, och när kraftvärmeverket eldas större del av året blir det också möjligt att producera mera el. SHE räknar med att kunna få ut ytterligare 15000 MWh (megawattimmar) utöver dagens 30 000 MWh.
   Miljön blir vinnare genom att den elen ersätter sådan som producerats i kolkondensverk, och ger minskade utsläpp av växthusgasen koldioxid. Etanolen som ersätter bensin i bilar har samma positiva effekt. Därtill kommer att spannmålen inte behöver transporteras så långt som idag och att restprodukten drank kan ersätta importerad soja som proteinkälla hos svin- och nötdjursuppfödare.

Läs mer om gasledning genom länet

Text och Foto:
Anders Jägeberg