El – en solskenshistoria?

Solen är den klarast lysande stjärnan på energihimlen – ingen energi är så ”ren” som den som kommer direkt från solen. Den kan bli antingen el eller värme.

Potentialen är enorm: ett vanligt villatak tar emot fem gånger mer energi än husets invånare förbrukar. Om man kunde täcka Bornholm med solceller så skulle det räcka till Sveriges totala energiförbrukning.
   Så vad är problemet? Särskilt med tanke på att driftskostnaderna är närmast försumbara. Jo, produktion och installation av solceller är fortfarande för dyr.

Måste öka 20 gånger
– Varje gång produktionen av solceller fördubblas så sjunker kostnaden för energin med 20 procent. Men för att göra priset på solel konkurrenskraftigt skulle världsproduktionen behöva bli 20 gånger större än idag, säger Lars Hedström på företaget Switchpower.
   Företaget startades av ett gäng forskare och företagare som ett slags protest mot den långsamma utvecklingen av förnybara energikällor i Sverige.
   – Det satsas enorma pengar på exempelvis kärnkraftverken. Vi tyckte det behövdes aktiviteter även för sol och vind; det är de som är framtidsalternativen, säger Lars Hedström.

Solel till kyrkan
Hans företag har bland annat levererat anläggningen till Fläckebo kyrka. Där sitter sedan i vintras 200 kvadratmeter solceller på ett logtak (eftersom Riksantikvarien sade nej till att placera dem på kyrktaket) och levererar ström som säljs på elnätet. Sedan köper församlingen tillbaka den el som behövs för att värma kyrkan. På så sätt kan man halvera värmekostnaderna.
   Fläckebo kyrka är den första kyrkan i Sverige med solel. Men flera andra församlingar är intresserade. Liksom kommuner, som kan utnyttja att det finns statligt stöd till solenergi.
   – Eftersom solel är så dyr idag, behövs det en tidig marknad så att volymen kan växa och priset sjunka. Därför är det bra att någon kan ta de höga kostnaderna idag, säger Lars Hedström.

Fakta solenergi

Man skiljer mellan solel och solvärme. I solceller omvandlas solenergin till elektricitet utan rörliga delar och helt utan miljöpåverkan. Solceller har hittills använts mest i mindre sammanhang, allt från miniräknare till belysning eller kraft på öar och andra platser utanför elnätet. Idag finns emellertid också väldiga solcells-parker med stor produktion.    Solvärmeanläggningar låter solens energi värma vatten som sedan förs vidare till det som ska värmas, oftast ett hus.

I Sverige finns idag 10 000-15 000 solvärmesystem, de flesta i småhus. Sedan år 2000 ger staten bidrag för installation av solfångare och driver tillsammans med Svenska Solenergiföreningen kampanjen ”Solklart – solvärme” för att stärka solvärmens ställning.

Läs mer om solen som värmer året om


Text: Anders Jägeberg