Solen värmer året om
Solfångare gör villalivet billigare och miljövänligare

Majsolen ler mot Per Lindbergs hus mitt inne i Västerås. På
taket suger hans solfångare åt sig energi. En sån här dag är det inte svårt att förstå nyttan med en solfångare.
Men även mitt i vintern kan den ge värme.

Tio kvadratmeter av taket på Per Lindbergs hus täcks av en svart solfångare. Därifrån får han en femtedel av den värme som huset behöver – och på miljövänligast tänkbara sätt.
   Huset byggdes 1934 av Per Lindbergs morfar. Liksom alla hus har det sin egen värmehistoria. Hans mamma har berättat hur hon som barn under kriget fick plocka kottar att elda med. Och Per Lindberg själv minns hur dammigt det var att elda med koks.

40 år med fjärrvärme
1966 anslöts huset till fjärrvärme. Sedan dröjde det till år 2000 innan nästa steg: solvärme.
   – Det blev dyrare att värma huset. Och så ville jag bidra till att minska utsläppen, förklarar Per Lindberg.
   Han gick en kurs om solfångare och monterade den själv. Med det statliga bidraget på 7 500 kr kostade det knappt 10 000 kr med anslutningar och ackumulatortank. Solfångaren är ansluten till en 750 liters ackumulatortank i källaren. Så snart glykolblandningen i solfångaren blir fyra grader varmare än vattnet i tanken börjar vätskan cirkulera och avge värme. Det kan vara i februari och 15 grader kallt – bara solen skiner så hålls temperaturen uppe.

5 000 kilowattimmar
– Om jag hade anslutit den till golvvärmen, där det räcker med 20-25 grader till skillnad från de vanliga elementens 50-60, så skulle solfångaren ha gått nästan hela vintern, säger Per Lindberg.
   Han får ändå ut ungefär 5 000 kilowattimmar per år. Det innebär att solfångaren betalat sig efter några år.
   Underhåll behövs knappt. Under sex år har Per Lindberg fått byta glykolblandningen i systemet en gång.
   – När det blir riktigt kallt kan man behöva ta värme inifrån och köra runt glykolblandningen för att den inte ska bli förstörd. Den klarar annars temperaturer mellan minus 15 och plus 110-120 grader, säger Per Lindberg.
   På sommaren stänger han av fjärrvärmen helt och låter solfångaren ordna varmvattnet. Nu har han börjat fundera på att ha solceller för att producera el. Den skulle kunna driva cirkulationspumparna i solvärmesystemet. Ytterligare ett steg mot oberoende. Och ett nytt kapitel i husets värmehistoria.

Text och Foto:
Anders Jägeberg