Vilse
vid fiskdisken
Torsk
med äggsås som var vardagsmat i svenska hem för
bara några år sedan är nu lyxmat och torsken
är nära att utrotas i många vatten. Men torsk
är bara en av de fiskarter som hotas av ett alltför
intensivt fiske.
Tre gånger
i veckan är det bra att äta fisk enligt Livsmedelsverket.
Fisk som är god och nyttig mat, rik på vitaminer och
mineraler. De mest populära fiskarna för svenska konsumenter
är lax, sill och torsk. Men frågan är hur vi ska
kunna njuta av läckerheterna utan dåligt samvete. Hur
vet vi att fisk och skaldjur fångats på ett hållbart
sätt och att fisken på tallriken inte hotas av utrotning?
Världens
yrkesfiskare håvar tillsammans upp cirka 94 miljoner ton
fisk varje år. Mer än 70 procent av de marina fiskeområdena
anses vara överfiskade eller fullt exploaterade.
Om en art minskar kraftigt är det stor
risk att det finstämda ekologiska samspelet mellan olika
arter rubbas. I värsta fall kan detta leda till att hela
ekosystem kollapsar och det drabbar naturligtvis även oss
människor.
Torskfångsterna i världens hav har
minskat dramatiskt. Enligt Havsfiskelaboratoriet i Lysekil är
situationen för torsken i Kattegatt värre än någonsin
och forskarna har sedan 2002 förordat fiskeförbud. Det
internationella havsfiskningsrådet ICES, har rekommenderat
ett totalt stopp för torskfiske i Kattegatt. Men när
EU beslutade om årets torskkvoter i Kattegatt i december
blev det endast åtta procent mindre än tidigare.
Det storskaliga
fiske som bedrivits i svenska vatten under många år
har lett till att en stor del av de viktigaste fiskbestånden
är fullt utnyttjade eller överexploaterade. Därför
krävs det en ändring i EU:s gemensamma fiskepolitik
anser organisationer som Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden
WWF och Greenpeace. Det totala fisketrycket måste sänkas.
Ett välkänt och dramatiskt exempel
på hur illa det kan gå är kollapsen kring Newfoundland,
som en gång rymde ett av världshavens största
torskbestånd. I dessa vatten har fiske pågått
åtminstone sedan 1200-talet.
Under 1960- och 70-talen pågick ett mycket
intensivt fiske trots varningar från marinbiologerna. Resultatet
blev en dramatisk minskning av bestånden. Fångsterna
sjönk till bara några få procent av vad som tagits
upp under de bästa åren. Ett fiskestopp infördes
till slut, men alldeles för sent.
Trots mer
än tio års fiskestopp har inte bestånden återhämtat
sig. Forskare anser att ett skifte av de dominerande arterna i
ekosystemet har ägt rum. Fiskenäringen i stora områden
har nästan totalt slagits ut med stora ekonomiska och sociala
konsekvenser.
Ett balanserat fiske handlar inte bara om att
människor ska kunna äta fisk även i framtiden.
Det är viktigt för hela den biologiska mångfalden.
Läs
om miljömärkningen
Texter:
Marita Gustavsson |