Vilse vid fiskdisken

Torsk med äggsås som var vardagsmat i svenska hem för bara några år sedan är nu lyxmat och torsken är nära att utrotas i många vatten. Men torsk är bara en av de fiskarter som hotas av ett alltför intensivt fiske.

Tre gånger i veckan är det bra att äta fisk enligt Livsmedelsverket. Fisk som är god och nyttig mat, rik på vitaminer och mineraler. De mest populära fiskarna för svenska konsumenter är lax, sill och torsk. Men frågan är hur vi ska kunna njuta av läckerheterna utan dåligt samvete. Hur vet vi att fisk och skaldjur fångats på ett hållbart sätt och att fisken på tallriken inte hotas av utrotning?

Världens yrkesfiskare håvar tillsammans upp cirka 94 miljoner ton fisk varje år. Mer än 70 procent av de marina fiskeområdena anses vara överfiskade eller fullt exploaterade.
   Om en art minskar kraftigt är det stor risk att det finstämda ekologiska samspelet mellan olika arter rubbas. I värsta fall kan detta leda till att hela ekosystem kollapsar och det drabbar naturligtvis även oss människor.
   Torskfångsterna i världens hav har minskat dramatiskt. Enligt Havsfiskelaboratoriet i Lysekil är situationen för torsken i Kattegatt värre än någonsin och forskarna har sedan 2002 förordat fiskeförbud. Det internationella havsfiskningsrådet ICES, har rekommenderat ett totalt stopp för torskfiske i Kattegatt. Men när EU beslutade om årets torskkvoter i Kattegatt i december blev det endast åtta procent mindre än tidigare.

Det storskaliga fiske som bedrivits i svenska vatten under många år har lett till att en stor del av de viktigaste fiskbestånden är fullt utnyttjade eller överexploaterade. Därför krävs det en ändring i EU:s gemensamma fiskepolitik anser organisationer som Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Greenpeace. Det totala fisketrycket måste sänkas.
   Ett välkänt och dramatiskt exempel på hur illa det kan gå är kollapsen kring Newfoundland, som en gång rymde ett av världshavens största torskbestånd. I dessa vatten har fiske pågått åtminstone sedan 1200-talet.
   Under 1960- och 70-talen pågick ett mycket intensivt fiske trots varningar från marinbiologerna. Resultatet blev en dramatisk minskning av bestånden. Fångsterna sjönk till bara några få procent av vad som tagits upp under de bästa åren. Ett fiskestopp infördes till slut, men alldeles för sent.

Trots mer än tio års fiskestopp har inte bestånden återhämtat sig. Forskare anser att ett skifte av de dominerande arterna i ekosystemet har ägt rum. Fiskenäringen i stora områden har nästan totalt slagits ut med stora ekonomiska och sociala konsekvenser.
   Ett balanserat fiske handlar inte bara om att människor ska kunna äta fisk även i framtiden. Det är viktigt för hela den biologiska mångfalden.

Läs om miljömärkningen

 

Texter: Marita Gustavsson