Bör kärnkraften
byggas ut i Sverige?

Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet och tidigare hyllad innovatör vid ABB Corporate Research i Västerås:
   – Nej, man ska nog inte bygga ut kärnkraften i Sverige – av både kompetens- och ekonomiska skäl. Vi har ju inte byggt kärnkraftverk på länge, och därmed inte utbildat folk på universitet och högskolor. Om man ska bygga ut så krävs en enorm satsning på forskning och utveckling. Många kanske ser kärnkraft som en lätt fix, men den kräver att teknologin och säkerhets-tänkandet verkligen är avancerade. Andra energikällor är lättare att komma till tals med.

Har något förändrats sedan folkomröstningen?
   – När man arbetade med att bygga ut kärnkraften så rekryterades duktiga människor. För en fysiker var det på den tiden det häftigaste man kunde jobba med. Idag är det annorlunda. Energi och elproduktion är inte att leka med, det tillhör de största system som ingenjörer byggt. Man måste jobba kontinuerligt med detta för att vara ”på tå”.

Per Kågeson, författare och engagerad mot kärnkraften sedan tidiga 70-talet:
   – Nej. Bättre att satsa hårt på eleffektivisering och vindkraft samt fullt ut utnyttja potentialen för kraftvärme. Om vi blir långvarigt beroende av kärnkraft (för att slippa använda fossil kraft) kan det vara bättre att byta ut de äldsta och mest riskabla reaktorerna mot nya med betydligt bättre konstruktion. Dock utan att öka mängden kärnkraft.



Vilket är det allra största problemet med kärnkraft?

   – På kort sikt att mycket utbränt kärnbränsle förvaras illa på många håll i världen i väntan på slutförvaring. Bristande reaktorsäkerhet är också ett problem. På längre sikt är risken för spridning av klyvbart material i samband med upparbetning ett allvarligt problem.

Läs mer>>>