”Argumenten emot är bättre idag”

Argumenten mot kärnkraft är snarast bättre än vid folkomröstningen för 28 år sedan. Det säger Göran Bryntse, ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft.

Organisationen har sedan folkomröstningen 1980 kämpat vidare för att övertyga politiker och andra om kärnkraftens brister. Men enligt Göran Bryntse har det varit svårt att nå ut. Han tycker att Folkkampanjen hamnat i ”media-skugga”.

Optimist
Ändå är han optimist: sedan kärnkraften de senaste månaderna gjort come-back som tänkbar energikälla har Folkkampanjen fått alltfler medlemmar.
   Och argumenten mot kärnkraft har inte blivit sämre. Både vindkraft och solenergi har idag utvecklats så att de även ekonomiskt är bättre, säger han.
   – Nu återstår bara att övertyga politikerna.
   Ett annat argument som tillkommit efter folkomröstningen 1980 är terroristhotet.

Avfallsfrågan olöst
I dag arbetar Folkkampanjen i första hand med avfallsfrågan.
   – Där ser det ut som 1980. Kärnkraftsindustrin vill få regering och riksdag att godkänna en undermålig metod för slutförvaring, säger han.
   Folkkampanjen arbetar även med att visa hur kärnkraften kan avvecklas till år 2020 och mot planerna på uranbrytning i Sverige.
   – Men där finns redan ett kompakt politiskt motstånd både i riksdagen och lokalt, så där är vi inte så oroliga.

”Rena nyset”
Göran Bryntse vill också slå hål på ”klimatmyten”.
   – Att kärnkraft skulle vara lösningen på klimatproblemet är rena nyset. Vill man göra något så är det i första hand effektivisering som har effekt, säger han.
   I början av april anordnar Folkkampanjen ett seminarium i Västerås om säker och hållbar energiförsörjning.

Laddar för mer kärnkraft