Håll koll på torsken

Hur gör man för att handla fisk med gott samvete när havets läckerheter hotas av överfiske, miljögifter och övergödning?

Vid den manuella fiskdisken på ICA Maxi Stormarknad på Hälla i Västerås träffar vi Malin Zakariasson, som är ansvarig för fiskavdelningen. Hon ser ingen nedgång i försäljningen av fisk, snarare tvärtom.
   – Fisk säljer bra, särskilt till högtider. Mest är det lax, strömming och torsk som efterfrågas. Filead lax är det som går allra mest.
   I fiskdisken ligger många olika fiskar läckert placerade på is. Malin Zaka-riasson berättar att det inte är så många som frågar efter var fisken kommer ifrån eller hur den fångats.
   – Men visst får vi en del frågor om torsken, vissa konsumenter har stenkoll, säger hon.

Sara Wallentin, förbundssekreterare i Agenda 21-förbundet.

Saras tips
om fisk

Fråga var fisken kommer ifrån och hur den är fångad.

Undvik att köpa fisk och skaldjur som hotas av överfiske.

Föreslå butikerna att de i sina reklamblad tipsar om fisk som inte är hotad.

Köp miljömärkt fisk.

Sluta sälja torsk?
Sara Wallentin, förbundssekretetare i Agenda 21-förbundet, pekar på de stora torskfiléerna och frågar om deras ursprung.
   – De kommer från Nordostatlanten, svarar Malin Zakariasson. Vi säljer bara torsk som är odlad. Även om den är lite dyrare är många beredda att betala.
   – Men, har ni inte funderat på att sluta sälja torsk helt och hållet, undrar Sara Wallentin.
   Malin Zakariasson anser att det är svårt för enskilda butiker att ha tillräckliga kunskaper om utfiskningen.
   – Själva har vi börjat diskutera om vi helt ska sluta sälja de arter som är rödlistade.

Det finns alternativ
Om butikerna slutar att sälja de rödlistade (utrotningshotade) arterna be-höver det inte innebära att det totala utbudet i fiskdisken blir mindre framöver, anser Malin Zakariasson.
   – De vi tar bort kan i så fall ersättas med annan fisk, som inte hotas av utfiskning. Istället för rödspätta kan vi till exempel sälja flundra.
   Malin Zakariasson berättar att matlagningsprogram i TV och recept i de stora tidningarna har starkt genomslag på vad kunderna frågar efter. Från fiskdisken erbjuds också nya recept varje vecka. Det händer att någon kund vill ha alternativ till torsk i ett recept.
   – Då brukar vi rekommendera kolja eller gråsej, som inte skiljer nämnvärt i smak.
   I dagarna inför ICA färsk paketerad fisk, bland annat Krav-märkt strömming, lax och torsk.
   – Det känns roligt att vi kan erbjuda ekologisk fisk.

Alltfler som frågar
Sara Wallentin går vidare i butiken och träffar Fredrik Gustavsson som fyller på varor i frysdiskarna. Han är ansvarig för frysavdelningen och har inte märkt någon nedgång i försäljningen av djupfryst torsk.
   – Men det är fler och fler som frågar var torsken kommer ifrån, säger han och visar ett anslag om att torsk som säljs under ICA:s eget varumärke är fångad i Barents hav.
   Sara Wallentin läser på de olika förpackningarna med fiskpinnar och fiskgratäng. Många är MSC-märkta. Det visar att fisken och skaldjuren har fiskats och hanterats på ett sätt som bidrar till att bevara de marina ekosystemen.
   Men det finns också förpackningar där det inte går att se var torsken kom-mer ifrån.
   – Titta, fiskpinnarna från Euroshopper är omöjliga att spåra. Det står bara att de är tillverkade i Danmark.

TV-kockarna är viktiga
På väg ut ur butiken konstaterar Sara Wallentin att det trots allt går att köpa fisk med gott samvete. Det finns ett relativt stort utbud av fisk som inte är hotad.
   – Men det gäller att vara uppmärksam som konsument och fråga var fisken kommer ifrån.
   Hon skulle gärna se att TV-kockar och matskribenter är tydliga med att rekommendera miljömärkt fisk. Och att även butikerna i sina reklamblad lyfter fram alternativen.
   – De påverkar ju så många andra och därför är det jätteviktigt vad de säger i olika sammanhang.

Vilse i fiskdisken


Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill