Håll
koll på torsken
Hur
gör man för att handla fisk med gott samvete när
havets läckerheter hotas av överfiske, miljögifter
och övergödning?
Vid den manuella
fiskdisken på ICA Maxi Stormarknad på Hälla i
Västerås träffar vi Malin Zakariasson, som är
ansvarig för fiskavdelningen. Hon ser ingen nedgång
i försäljningen av fisk, snarare tvärtom.
– Fisk säljer bra, särskilt
till högtider. Mest är det lax, strömming och torsk
som efterfrågas. Filead lax är det som går allra
mest.
I fiskdisken ligger många olika fiskar
läckert placerade på is. Malin Zaka-riasson berättar
att det inte är så många som frågar efter
var fisken kommer ifrån eller hur den fångats.
– Men visst får vi en del frågor
om torsken, vissa konsumenter har stenkoll, säger hon.
Sara
Wallentin, förbundssekreterare i Agenda 21-förbundet.
Saras
tips
om fisk
•
Fråga var fisken kommer ifrån och hur
den är fångad.
• Undvik att köpa fisk och skaldjur
som hotas av överfiske.
• Föreslå butikerna att
de i sina reklamblad tipsar om fisk som inte är hotad.
•Köp miljömärkt fisk.
|
Sluta
sälja torsk?
Sara Wallentin, förbundssekretetare i Agenda 21-förbundet,
pekar på de stora torskfiléerna och frågar
om deras ursprung.
– De kommer från Nordostatlanten,
svarar Malin Zakariasson. Vi säljer bara torsk som är
odlad. Även om den är lite dyrare är många
beredda att betala.
– Men, har ni inte funderat på att
sluta sälja torsk helt och hållet, undrar Sara Wallentin.
Malin Zakariasson anser att det är svårt
för enskilda butiker att ha tillräckliga kunskaper om
utfiskningen.
– Själva har vi börjat diskutera
om vi helt ska sluta sälja de arter som är rödlistade.
Det
finns alternativ
Om butikerna slutar att sälja de rödlistade (utrotningshotade)
arterna be-höver det inte innebära att det totala utbudet
i fiskdisken blir mindre framöver, anser Malin Zakariasson.
– De vi tar bort kan i så fall ersättas
med annan fisk, som inte hotas av utfiskning. Istället för
rödspätta kan vi till exempel sälja flundra.
Malin Zakariasson berättar att matlagningsprogram
i TV och recept i de stora tidningarna har starkt genomslag på
vad kunderna frågar efter. Från fiskdisken erbjuds
också nya recept varje vecka. Det händer att någon
kund vill ha alternativ till torsk i ett recept.
– Då brukar vi rekommendera kolja
eller gråsej, som inte skiljer nämnvärt i smak.
I dagarna inför ICA färsk paketerad
fisk, bland annat Krav-märkt strömming, lax och torsk.
– Det känns roligt att vi kan erbjuda
ekologisk fisk.
Alltfler
som frågar
Sara Wallentin går vidare i butiken och träffar Fredrik
Gustavsson som fyller på varor i frysdiskarna. Han är
ansvarig för frysavdelningen och har inte märkt någon
nedgång i försäljningen av djupfryst torsk.
– Men det är fler och fler som frågar
var torsken kommer ifrån, säger han och visar ett anslag
om att torsk som säljs under ICA:s eget varumärke är
fångad i Barents hav.
Sara Wallentin läser på de olika
förpackningarna med fiskpinnar och fiskgratäng. Många
är MSC-märkta. Det visar att fisken och skaldjuren har
fiskats och hanterats på ett sätt som bidrar till att
bevara de marina ekosystemen.
Men det finns också förpackningar
där det inte går att se var torsken kom-mer ifrån.
– Titta, fiskpinnarna från Euroshopper
är omöjliga att spåra. Det står bara att
de är tillverkade i Danmark.
TV-kockarna
är viktiga
På väg ut ur butiken konstaterar Sara Wallentin att
det trots allt går att köpa fisk med gott samvete.
Det finns ett relativt stort utbud av fisk som inte är hotad.
– Men det gäller att vara uppmärksam
som konsument och fråga var fisken kommer ifrån.
Hon skulle gärna se att TV-kockar och matskribenter
är tydliga med att rekommendera miljömärkt fisk.
Och att även butikerna i sina reklamblad lyfter fram alternativen.
– De påverkar ju så många
andra och därför är det jätteviktigt vad de
säger i olika sammanhang.
Vilse
i fiskdisken
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|