”Visst
påverkas vi ekonomiskt”
–
Visst påverkar djurskyddsbestämmelserna vår ekonomi.
Vi måste till exempel bygga större hus för grisarna
än man behöver i Danmark.
Det säger
Carina Anderson som tillsammans med sin man Johan bedriver ekologisk
grisproduktion på Högsta gård mellan Köping
och Kungsör. Varje år levererar de 600 ekologiska slaktsvin
till Swedish Meats.
Hela
djur
De skulle gärna sälja direkt till någon kommun.
Problemet är att de vill sälja hela djur, inte bara
vissa utvalda delar. Och det är kommuner oftast inte intresserade
av eller har möjlighet till.
Kommunens djurskyddsinspektör kommer varje
eller vartannat år och granskar hur grisarna har det.
Besöket tar ett par timmar. För det
får Carina och Johan Anderson betala
2 500 kr per år, oavsett om ett besök ägt rum
eller inte. Det förklaras med att kommunen har en kostnad
för att upprätthålla kompetensen – oavsett
om den används.
Tuffare
krav
Grisproduktionen på Högsta är Krav-certifierad.
Motsvarigheterna inom EU ser olika ut – varje land har sin
egen certifiering för ekologisk produktion.
– Reglerna i Sverige är lite tuffare
än i de andra länderna. Ekologisk grisproduktion i Holland
ser ut ungefär som konventionell produktion här. Och
i Danmark är det tillåtet att ha slaktsvinen inomhus
hela tiden – det får inte vi, berättar Carina
Anderson.
Hon tycker att de svenska reglerna har sina
fördelar, även om de innebär en extra ryggsäck
i form av större kostnader. Efterfrågan på ekologiskt
griskött är ändå stor. En hel del av den
svenska produktionen går till England, som gärna skulle
köpa ännu mer.
God
djuromsorg får inte gynnas
Text:
Anders Jägeberg
Foto:
Kim Lill
|