”Visst påverkas vi ekonomiskt”

– Visst påverkar djurskyddsbestämmelserna vår ekonomi. Vi måste till exempel bygga större hus för grisarna än man behöver i Danmark.

Det säger Carina Anderson som tillsammans med sin man Johan bedriver ekologisk grisproduktion på Högsta gård mellan Köping och Kungsör. Varje år levererar de 600 ekologiska slaktsvin till Swedish Meats.

Hela djur
De skulle gärna sälja direkt till någon kommun. Problemet är att de vill sälja hela djur, inte bara vissa utvalda delar. Och det är kommuner oftast inte intresserade av eller har möjlighet till.
   Kommunens djurskyddsinspektör kommer varje eller vartannat år och granskar hur grisarna har det.
   Besöket tar ett par timmar. För det får Carina och Johan Anderson betala
2 500 kr per år, oavsett om ett besök ägt rum eller inte. Det förklaras med att kommunen har en kostnad för att upprätthålla kompetensen – oavsett om den används.

Tuffare krav
Grisproduktionen på Högsta är Krav-certifierad. Motsvarigheterna inom EU ser olika ut – varje land har sin egen certifiering för ekologisk produktion.
   – Reglerna i Sverige är lite tuffare än i de andra länderna. Ekologisk grisproduktion i Holland ser ut ungefär som konventionell produktion här. Och i Danmark är det tillåtet att ha slaktsvinen inomhus hela tiden – det får inte vi, berättar Carina Anderson.
   Hon tycker att de svenska reglerna har sina fördelar, även om de innebär en extra ryggsäck i form av större kostnader. Efterfrågan på ekologiskt griskött är ändå stor. En hel del av den svenska produktionen går till England, som gärna skulle köpa ännu mer.

God djuromsorg får inte gynnas


Text: Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill