God djuromsorg får inte gynnas

Offentlig upphandling ska enligt den europeiska lagstiftningen grundas på konkurrens. Företag från alla medlemsstater måste kunna lägga anbud. En kommun kan alltså inte bestämma sig för att bara välja lokala leverantörer.
   Däremot kan en myndighet eller kommun ha kontraktsvillkor som grundas på dess miljö- eller socialpolitiska mål. Men kriterier och hur de ska bedömas måste anges i förväg.
   Att ställa krav på kvalitet är fullt möjligt. Däremot inte hur en vara är producerad, enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Det anses inte som en kvalitetsfråga. Men ekologiskt går bra att kräva. Det betraktas som en annan typ av varor än konventionellt framställda.
   EU har en princip om att ingen leverantör får diskrimineras på grund av nationalitet. Alla ska behandlas lika.
   Paradoxen är att det då blir ett slags diskriminering av det land som har strängare krav – som Sverige – eftersom ingen hänsyn får tas till att dessa medför högre kostnader för producenten.

”Bör” men inte ”måste”
Den statliga Upphandlingsutredningen, som lade fram sitt slutbetänkande för nästan ett år sedan, föreslår införandet av en regel som säger att upphandlande enheter bör ställa miljö- och sociala krav. Något tvingande ”måste” vill man dock inte ha. Utredningen har ännu inte resulterat i något förslag till riksdagen.
   Enligt Nämnden för offentlig upphandling (NOU) går det redan idag att ställa miljökrav vid upphandling. Det nya förslaget innebära alltså ingen förändring.

Kalmar prövar gränserna
I Kalmar har man antagit riktlinjer som säger att kommunen som uppköpare ska öka användningen av ekologiska, rättvisemärkta och närproducerade råvaror.
   Likaså kräver kommunen att det kött och de ägg som man köper ska vara producerade under förhållanden som liknar den svenska djurskyddslagstiftningen.
   Kalmar befinner sig mitt uppe i en upphandling till den kommunala mathållningen. Det blir första gången som kraven prövas.

Närmare mat


Text: Anders Jägeberg