Skolbespisningar
blir restauranger
Högre
kvalitet, mer ekologiska varor och bättre miljö där
maten serveras. Det är tanken bakom den satsning som proAros
nu gör för att förändra skolmåltiderna
i Västerås.
– Vi
går in i en ny tid. Skolmåltidsverksamheten ska mer
och mer gå mot att bli skolrestauranger, säger Christina
Klang, utvecklingschef i proAros.
Maten
lagas i skolorna
Projektet ligger än så länge i startgroparna,
men kommer att innebära stora förändringar på
sikt.
Bland annat ska de nuvarande mottagningsköken
på skolorna byggas om så att maten kan lagas i skolornas
kök.
– Maten och måltiden har oerhört
stor betydelse för hur eleverna mår och hur de kan
tillgodogöra sig undervisningen, betonar Christina Klang.
Inte
dyrare
Med en gemensam måltidsorganisation kan man arbeta effektivt
med kompetensutveckling, upphandling och recept. Även om
maten tillagas på varje skola kommer det inte att bli dyrare
än idag, enligt Christina Klang.
– Snarare tvärtom. Vi ska se över
hela konceptet, se över våra upphandlingar och ha en
effektiv bemanning, säger hon.
Dessutom räknar hon med att svinnet kommer att minska betydligt
när eleverna kan välja mellan två eller tre rätter.
Christina Klang är övertygad om att
det blir en positiv förändring för eleverna.
– Vi räknar med att de ska kunna
välja mellan flera rätter med hög kvalitet. Miljön
där maten serveras är också viktig och ska ses
över, säger hon.
Ekologiskt
på lunchbord
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Mats Lindskog
|