Skolbespisningar blir restauranger

Högre kvalitet, mer ekologiska varor och bättre miljö där maten serveras. Det är tanken bakom den satsning som proAros nu gör för att förändra skolmåltiderna i Västerås.

– Vi går in i en ny tid. Skolmåltidsverksamheten ska mer och mer gå mot att bli skolrestauranger, säger Christina Klang, utvecklingschef i proAros.

Maten lagas i skolorna
Projektet ligger än så länge i startgroparna, men kommer att innebära stora förändringar på sikt.
   Bland annat ska de nuvarande mottagningsköken på skolorna byggas om så att maten kan lagas i skolornas kök.
   – Maten och måltiden har oerhört stor betydelse för hur eleverna mår och hur de kan tillgodogöra sig undervisningen, betonar Christina Klang.

Inte dyrare
Med en gemensam måltidsorganisation kan man arbeta effektivt med kompetensutveckling, upphandling och recept. Även om maten tillagas på varje skola kommer det inte att bli dyrare än idag, enligt Christina Klang.
   – Snarare tvärtom. Vi ska se över hela konceptet, se över våra upphandlingar och ha en effektiv bemanning, säger hon.
Dessutom räknar hon med att svinnet kommer att minska betydligt när eleverna kan välja mellan två eller tre rätter.
   Christina Klang är övertygad om att det blir en positiv förändring för eleverna.
   – Vi räknar med att de ska kunna välja mellan flera rätter med hög kvalitet. Miljön där maten serveras är också viktig och ska ses över, säger hon.

Ekologiskt på lunchbord

 

Text: Marita Gustavsson
Foto: Mats Lindskog