Ekologiskt på alltfler
kommunala lunchbord

Alltfler kommuner efterfrågar ekologiska varor. Den förra regeringen satte som mål att 25 procent av råvarorna till den mat som serveras inom den offentliga sektorn – stat, kommuner och landsting – ska vara ekologiska år 2010.
   – Men då måste kommunerna börja köpa det nu, annars kommer det inte att finnas tillräckligt mycket ekologiska varor 2010, säger Stig Hermansson, marknadschef på Servera, en av de största grossisterna.

Efterfrågar men köper inte
Han berättar att nästan alla kommuner frågar efter ekologiska alternativ, men väldigt få köper dem.
   Men det finns undantag. I Vaggeryd i Småland serverar man sedan åtta år tillbaka Kravmärkt mat en dag i veckan till 2 800 personer i förskola, skolor och äldreboenden.
   – Det blir något dyrare, åtta kronor per portion i stället för sju, säger kostchefen Ove Gustavsson.
   Bakom finns tanken om att kommunen ska visa vägen. Att det är skolans uppgift att lära ut ekologi.
   Idag används 15-17 procent av kommunens matbudget till ekologiska varor. Målet är 20-25 procent.
   – Helst skulle vi vilja handla lokalt åtminstone när det är säsong för det som finns lokalt. Men det får man ju inte idag. Jag skulle gärna se en ändring av bestämmelserna, säger Ove Gustavsson.

100 procent i Malmö
I Malmö pågår ett projekt som går ut på att servera 100-procentigt ekologiska luncher på en av stadens skolor.
   – Sista kvartalet förra året var 82,2 procent av råvarorna ekologiska,
berättar projektledaren Helene Löfven.
   Enligt henne blir det inte dyrare än med ”vanlig” mat tack vare att man anpassar maten efter säsong och lagar all mat själva.
Malmö har som mål att år 2012 ska alla skolluncher i kommunen vara ekologiska.

Klimatvänligare mat


Text: Anders Jägeberg