Ekologiskt
på alltfler
kommunala lunchbord
Alltfler
kommuner efterfrågar ekologiska varor. Den förra
regeringen satte som mål att 25 procent av råvarorna
till den mat som serveras inom den offentliga sektorn –
stat, kommuner och landsting – ska vara ekologiska år
2010.
– Men då måste kommunerna
börja köpa det nu, annars kommer det inte att finnas
tillräckligt mycket ekologiska varor 2010, säger Stig
Hermansson, marknadschef på Servera, en av de största
grossisterna.
Efterfrågar
men köper inte
Han berättar att nästan alla kommuner frågar efter
ekologiska alternativ, men väldigt få köper dem.
Men det finns undantag. I Vaggeryd i Småland
serverar man sedan åtta år tillbaka Kravmärkt
mat en dag i veckan till 2 800 personer i förskola, skolor
och äldreboenden.
– Det blir något dyrare, åtta
kronor per portion i stället för sju, säger kostchefen
Ove Gustavsson.
Bakom finns tanken om att kommunen ska visa
vägen. Att det är skolans uppgift att lära ut ekologi.
Idag används 15-17 procent av kommunens
matbudget till ekologiska varor. Målet är 20-25 procent.
– Helst skulle vi vilja handla lokalt
åtminstone när det är säsong för det
som finns lokalt. Men det får man ju inte idag. Jag skulle
gärna se en ändring av bestämmelserna, säger
Ove Gustavsson.
100
procent i Malmö
I Malmö pågår ett projekt som går ut på
att servera 100-procentigt ekologiska luncher på en av stadens
skolor.
– Sista kvartalet förra året
var 82,2 procent av råvarorna ekologiska,
berättar projektledaren Helene Löfven.
Enligt henne blir det inte dyrare än med
”vanlig” mat tack vare att man anpassar maten efter
säsong och lagar all mat själva.
Malmö har som mål att år 2012 ska alla skolluncher
i kommunen vara ekologiska.
Klimatvänligare
mat
Text:
Anders Jägeberg
|