Närmare mat
Västerås satsar på mer närproducerat

– Vi kommer att tuffa till oss för att få mer närproducerade varor. Det säger Andreas Porswald, kommunalråd för hållbar utveckling i Västerås.

Den offentliga upphandlingen är viktig för hållbarheten, anser han.
   – Det har en väldigt stor betydelse att vi ställer både sociala och ekologiska krav, säger han.
   Därför kommer också Västerås stad att förändra sin egen upphandling av bland annat mat.
   Ett viktigt första steg är att några mindre enheter ska göra en direktupphandling av produkter från lokala lantbrukare.

Köper direkt
– Vi kommer att tuffa till oss lite och våga stå upp för att få handla närproducerat. Genom att säga att vi vill köpa direkt från vissa lantbrukare kommer vi runt kravet på att upphandlingen ska vara öppen för alla, säger Andreas Porswald.
   I vår får Västerås en ny upphandlingspolicy som säger att varor som inhandlas ska vara producerade på socialt, ekologiskt och ekonomiskt godtagbart sätt.
   – Hittills har det varit enbart ekonomin som styrt. Men policyn kan bli ett bra verktyg för våra upphandlare. Och det är inte säkert att det blir dyrare. Det finns goda exempel på att det går att få en bra total ekonomi om man bland annat tar hänsyn till säsong, säger han.

Fler fördelar
Andreas Porswald menar att det finns flera aspekter som talar för medvetna inköp: genom att välja mer ekologiskt så minskar utsläpp av olika slag och möjligheten ökar att nå riksdagens miljömål. Därtill är det nyttigare med ekologiska livsmedel. Är de dessutom närproducerade blir transporterna mindre, vilket ger mindre utsläpp av koldioxid och är bra för klimatet.

När är 100 procent av den mat som serveras inom kommunens verksamheter ekologiskt producerad?
   – I vissa enheter kanske den är det 2010, det finns förskolor som redan idag har mer än hälften ekologiska varor. Det är alltid så att en del ligger längre fram, andra behöver mer stöttning.
   – Men att alla enheter har hundra procent ekologiskt ligger nog 15-20 år framåt i tiden, tror Andreas Porswald.

Läs mer >>>


Text: Anders Jägeberg