”Vi har varit väldigt laglydiga”

– Vi har varit väldigt laglydiga, konstaterar Lennart Andersson, inköpsansvarig på proAros i Västerås.

År 2005 köpte Västerås stad mat för nästan hundra miljoner kr till skolor, dagis och äldreomsorg. Bland annat ett par hundra ton kött.
   Här har EU:s regler om offentlig upphandling följts till punkt och pricka. Något försök att testa var gränsen går för vad en beställare kan kräva i form av närproducerat eller djuretiskt har man inte gjort.
   – Inte för fem öre, medger Lennart Andersson.

Centrala avtal
Flera olika enheter svarar för maten. Men avtalen görs centralt, gentemot ett tiotal leverantörer.
   – Vi ställer krav på produkter, leverantör och pris. På miljösidan finns med att man ska ta hänsyn och verka för en hållbar utveckling, berättar Lennart Andersson.
   Enligt lagen går det dock inte att kräva exempelvis att en produkt ska komma från Västerås kommun.
   – Det är tråkigt. Jag skulle gärna vilja kunna göra det, säger Lennart Andersson.
   Men han medger att man skulle kunna varit tuffare när det gäller krav på hur djuren föds upp
   – Problemet är hur vi ska kunna kontrollera det.
Nu är dock ett särskilt projekt på gång där några mindre enheter ska köpa lokalt producerat kött från lantbrukare i Svartådalen.

Mer miljökrav
– Vi vill se hur det kan påverka mängden transporter, öppna marker och koldioxidutsläpp om vi väljer lokala leverantörer. Ledstjärnan är Västerås stads miljöprogram, säger Lennart Andersson.

Fläsk utan knorr


Text: Anders Jägeberg