”Vi
har varit väldigt laglydiga”
– Vi har varit väldigt laglydiga, konstaterar
Lennart Andersson, inköpsansvarig på proAros i Västerås.
År 2005
köpte Västerås stad mat för nästan hundra
miljoner kr till skolor, dagis och äldreomsorg. Bland annat
ett par hundra ton kött.
Här har EU:s regler om offentlig upphandling
följts till punkt och pricka. Något försök
att testa var gränsen går för vad en beställare
kan kräva i form av närproducerat eller djuretiskt har
man inte gjort.
– Inte för fem öre, medger Lennart
Andersson.
Centrala
avtal
Flera olika enheter svarar för maten. Men avtalen görs
centralt, gentemot ett tiotal leverantörer.
– Vi ställer krav på produkter,
leverantör och pris. På miljösidan finns med att
man ska ta hänsyn och verka för en hållbar utveckling,
berättar Lennart Andersson.
Enligt lagen går det dock inte att kräva
exempelvis att en produkt ska komma från Västerås
kommun.
– Det är tråkigt. Jag skulle
gärna vilja kunna göra det, säger Lennart Andersson.
Men han medger att man skulle kunna varit tuffare
när det gäller krav på hur djuren föds upp
– Problemet är hur vi ska kunna kontrollera
det.
Nu är dock ett särskilt projekt på gång
där några mindre enheter ska köpa lokalt producerat
kött från lantbrukare i Svartådalen.
Mer
miljökrav
– Vi vill se hur det kan påverka mängden transporter,
öppna marker och koldioxidutsläpp om vi väljer
lokala leverantörer. Ledstjärnan är Västerås
stads miljöprogram, säger Lennart Andersson.
Fläsk
utan knorr
Text:
Anders Jägeberg
|