Lagstiftning
och konsekvens
Kommunala
matköp går på tvärs mot
djuromsorgsregler
Grisarna
ser rosiga och välmående ut hos Carina och Johan Anderson
på Högsta gård utanför Köping. Kommunen
kontrollerar att miljön för deras grisar uppfyller lagen.
Men när samma kommun ska köpa griskött till skolor,
förskolor och äldreomsorg – då anlitas en
grossist som handlar där det är billigast. Till exempel
från Danmark, där grisarna har en betydligt sämre
miljö.
Den svenska
djurskyddslagen brukar kallas för världens strängaste.
Den gör det också dyrare att vara kött- eller
äggproducent i Sverige. På en marknad där enbart
priset avgör, missgynnas de svenska bönderna.
Carina Anderson berättar att de djurskyddsreglerna
bland annat gör att man i Sverige måste bygga större
utrymmen för djuren än till exempel danska grisproducenter.
Kommunen
kontrollerar
Grisarna på Högsta föds upp ekologiskt, men även
för konventionellt uppfödda grisar är kraven hårdare
i Sverige än i övriga EU. Bakom ligger tanken att även
om djuren ingår i en industriell produktion av livsmedel,
så ska de inte utsättas för onödigt lidande.
Burar får inte vara för små; antibiotika får
inte användas rutinmässigt; gris-svansar får inte
kapas av bekvämlighetsskäl; transporterna till slakteri
får inte bli för långa.
Detta har riksdagen beslutat om. Ute på
kommunernas miljö- och hälsoskyddsförvaltningar
finns inspektörer som regelbundet besöker gårdarna
i närheten och ser till att reglerna följs.
När riksdagen beslutar om regler för
djurhållning är det en bedömning av hur köttproduktion
ska gå till i Sverige, hygieniskt lika väl som etiskt.
Den som inte vill följa reglerna hör inte hemma på
den svenska marknaden.
Då kan man tycka att den offentliga sektorn – stat,
landsting och kommuner – borde handla i linje med den officiella
synen på hur djur ska behandlas.
Inte
ens riksdagen
Men så är det tyvärr inte. Tidskriften Fjäderfä
avslöjade för en tid sedan att riksdagens egen restaurang
serverade ägg som importerats från Finland –
där hönsen hålls i burar som förbjudits i
Sverige. Riksdagsmännen gick direkt från att besluta
om förbud mot små hönsburar till att äta
ägg som producerats i sådana burar.
Kommuner och landsting serverar varje dag hundratusentals
portioner mat inom vård, skolor, barn- och äldreomsorg.
I de allra flesta fall köper man från grossister utan
att ställa några specificerade krav på djurens
förhållanden. Ofta importeras griskött och kyckling,
bland annat från Danmark.
Två
olika mål
I ena änden av kommunhuset sitter alltså inköpare
A. Han försöker köpa så billig mat som möjligt
för att spara på skattebetalarnas pengar.
I andra änden av kommunhuset finns miljöinspektören
B. Hon ser till att köttproducenterna i kommunen lever upp
till svensk djurskyddslag. Vilket gör det lokala köttet
dyrare.
Enligt många går det inte att ställa
krav på hur djuren föds upp. Det förbjuder lagen
om offentlig upphandling, LOU. Inte heller får man ge förtur
åt lokalproducerat.
Samtidigt vet vi att långväga mat
är sämre för miljön. Inte minst för klimatet.
Lucka
i lagmuren
En liten lucka i lagmuren har dock öppnats genom att både
förra och nuvarande jordbruksministern förklarat att
det visst går att ställa krav på djurens uppfödning
– bara man inte säger att det är just de svenska
reglerna som ska uppfyllas.
Detta har man tagit fasta på i Kalmar,
som nu genomför en upphandling till den kommunala mathanteringen.
– Vi har allmänt hållna krav
på exempelvis en viss ministorlek för burar och bås.
De liknar de svenska reglerna, men är inte identiska, säger
Gunnar Farmansson på kommunens inköpskontor.
– Däremot kan vi inte kräva
att en vara ska vara lokalt producerad, säger han.
Inte
dyrare
I Vaggeryd serverar kommunen sedan åtta år Krav-certifierad
mat en dag i veckan. Det kostar 8 kronor i stället för
7 kronor per portion.
– Är man ute i god tid behöver
det inte bli så mycket dyrare, säger kostchefen Ove
Gustavsson.
Han anser att det är en del av skolans
uppgift att lära ut ekologi. Då ska också maten
vara en del av detta.
– Jag skulle gärna handla lokalt
av varor som finns här i trakten, men det får vi ju
inte idag, säger han.
"Visst
påverkas vi ekonomiskt"
Text:
Anders Jägeberg
Foto:
Kim Lill
|