Klimatvänligare mat
”Dolda” utsläpp av växthusgaser i livsmedlen

Vilken mat vi äter påverkar klimatet. Maten svarar för en stor mängd koldioxidutsläpp. Men det går att påverka genom att välja mat efter årstid och gärna sådant som är närproducerat.

I alla produkter som vi konsumerar finns ”dolda” utsläpp av växthusgaser som kommer från tillverkning och distribution. Oftast reflekterar man inte över dem. Men de är lika betydelsefulla som utsläppen från den egna bilen och bostaden även om de sker någon annanstans.
   Att en vara tillverkats i en annan del av världen spelar egentligen ingen roll, eftersom problemet med växthusgaser är globalt.

40 procent importerat
Enligt en undersökning för några år sedan äter varje svensk ungefär 800 kilo livsmedel, inkluderat drycker, per år. Närmare 40 procent av det vi äter är importerat, det mesta från länder inom EU. Men en hel del av produkterna, både från Sverige och EU, görs av råvaror från andra världsdelar.
   I projektet Konsumera Smartare, har 60 hushåll i Stockholm fått sina utsläpp av koldioxid uträknade. Kalkylen har tagit hänsyn både till hur varorna producerats, transporterats och hur de konsumerats.
   Det visade sig att maten är en av de största utsläppsposterna tillsammans med transporter och boende. En tvåbarnsfamilj ger upphov till utsläpp av 5 000-6 000 kilo koldioxid under ett år bara genom maten de äter.

Fossilt i flera led
Fossila bränslen används i många led vid matproduktion. Här är några: som drivmedel för jordbruksmaskiner vid beredning av odlingsmarken; vid tillverkning av konstgödsel; vid skörden av grödor; vid transport av varor till vidare-förädling eller grossist; för bearbetning; för lagring; för frysning; vid tillverkning av emballaget som produkterna förpackas i; vid transporter från grossist till butik; och ibland för transporter från butik till hemmet.
   Men vilka varor man väljer har också betydelse. Stora utsläpp ger exempelvis tomater och isbergssallad som odlas under vintern i uppvärmda växthus nere på kontinenten för att sedan transporteras hit med flyg. Bättre är då att köpa vitkål och rotsaker, som odlas på friland i Sverige och kan lagras för att ätas under vintern.
   Likaså är kött generellt mer energikrävande än grönsaker. Särskilt kött som produceras på ett industriliknande, ”rationellt” sätt. Djuren utfodras med mycket kraftfoder för snabb tillväxt. Kraftfodret kommer ofta långt bortifrån och medför allt
så transporter. Bäst är kött från vilt eller naturbetande djur som slaktas och säljs lokalt.

Mindre kött
Exempelvis en kycklingrätt med bulgur, isbergssallad och crème fraîche ger utsläpp av 1,1 kg växthusgaser per portion mot 0,3 kg om kycklingen ersätts av rådjursfärs och isbergssalladen av bönor och ärter.

Några tips för att minimera klimatpåverkan av ätandet:

Minska köttätandet och äta mer grönsaker och rotsaker. När man köper kött bör det vara vilt eller från djur som föds upp extensivt, det vill säga enbart på bete.
Äta efter säsong. Lagringsbara varor som rotsaker och baljväxter på vintern, färska grönsaker som tomat och gurka under den varma årstiden.
Vara återhållsam med sådant som har kort hållbarhet och transporterats långt, till exempel tomater och vissa exotiska frukter.


Text: Anders Jägeberg