Tuff
tävling om läckraste lördagslunchen
Tävlingen
God mat för äldre blev en riktig succé. Under
en hektisk dag i februari uppmärksammades maten för
äldre. Och de som till vardags lagar maten stod den här
dagen i centrum. Tävlingen avslutades med föreläsningar
som
lockade många åhörare och en spännande prisutdelning.
Under förmiddagen
den 2 februari anlände kockarna från olika äldreboenden
i länet till Ramnäs Konferens. Det var märkbart
nervöst när tävlingsdeltagarna samlades för
information om tävlingsregler och lottning av starttider.
De hade anlänt lastade med kylväskor och korgar med
ingredienserna till maträtterna som de tänkte laga.
Vid ankomsten till konferensanläggningen
blev varje deltagare fotograferad. Bilderna fanns sedan med i
ett bildspel som presenterade tävlingen och deltagarna under
dagen.
Baren
blev VIP-rum
Matsalen vid Ramnäs konferens var möblerad för
att juryn skulle kunna bedöma maträtterna och fråga
ut de tävlande. Baren intill var inredd som VIP-rum. Där
kunde de tävlande slå sig ner, äta och dricka
kaffe. På en TV-skärm kunde de följa vad som hände
i köket.
Petri Karhukorpi, vd för Ramnäs konferens,
slog i gonggongen klockan tolv när det första laget
startade och sedan varje kvart allteftersom det var dags för
de olika lagen att träda in i köket.
Lördagslunch
för äldre
Först ut var Anki Byrinder och Michaela Lundin från
Flodinsgården. I vanliga fall lagar de mat till 70 personer.
Den här dagen var uppgiften att laga en lördagslunch
för äldre och lägga upp den på juryns sju
tallrikar.
Anki Byrinder och Michaela Lundin valde att
laga fisk- och räkbiffar på rotsaksbädd med gräslökssås.
När de var färdiga efter en och en halv timme fick de
hjälp av servitörer från Ramnäs konferens
att servera jurymedlemmarna. Samtidigt som juryn smakade, luktade
och bedömde maten frågade de ut kockarna. Om varför
de valde just den här maträtten. Vilka åldrar
deras matgäster har och hur de kan påverka sin mat.
– Skönt att det är över,
sa Anki Byrinder och Michaela Lundin till varandra när de
sjönk ner i varsin fåtölj. Nu är det bara
att vänta och se hur det går.
Varmt
och trångt i köket
Det blev en lång dag för de tävlande och varmt
och trångt i köket. Dagen var lång även
för jurymedlemmarna som smakade tio olika maträtter.
De bedömde de olika maträtternas smak, konsistens och
utseende enligt ett poängsystem där det blev avdrag
exempelvis om potatisen var överkokt. Eller om maten inte
var tillräckligt varm. Faktorer som kostnaden och kommunikationen
med de äldre poängsattes också.
När juryn hade smakat alla tävlingsbidrag
stängde de in sig för att sammanträda. De jämförde
sina synpunkter och poängsättning och diskuterade olika
aspekter för att komma fram till vilka arbetslag som skulle
få pris.
Ingen lätt uppgift visade det sig. Sammanträdet
drog ut på tiden.
Under tiden anlände drygt hundra deltagare
till det seminarium om mat för äldre som avslutade tävlingsdagen.
Biskop Claes-Bertil Ytterberg fick slita sig från juryn
en stund för att hälsa välkommen till seminariet.
Han inledde med att berätta att han för tillfället
led av ”paltkoma” efter att ha provätit tio måltider.
Mat
som friskvård
Först ut att föreläsa var Ruth Hamberg och Isa
Wallmyr från Alfta Rehab Center. De pratade entusiastiskt
om mat som friskvård. Därefter kom Carl-Jan Granqvist,
matprofessor som betonade vikten av att maten ser tilltalande
och vacker ut.
Spänningen i föreläsningssalen
var nästan olidlig när juryns ordförande Carl-Jan
Granqvist läste upp juryns motivering och vilka lag som vunnit
de första prisen.
Det var arbetslaget från Sorbygårdens
äldreboende i Munktorp som i hård konkurrens tog hem
segern i tävlingen. Deras maträtt bestod av gratinerad
lax med gräslöksost. Priset som går direkt till
arbetslaget är 12 000 kronor och diplom.
”Smaklökarnas
fiskgratäng”
På andra plats med 10 000 kronor i prissumma kom Ulla-Karins
kök i Hallstahammare som tävlade med ”smaklökarnas
fiskgratäng”.
Tredjepriset på 8 000 kronor gick till
Trumslagarbackens äldreboende som hade lagat limemarinerad
torskfilé med grönsaker och örtsås.
Flodinsgården Attendo Care AB och Oxbackens
servicehus delade fjärdeplatsen. Deras pris består
av ett smakfullt specialpris från Ramnäs konferens.
Tillsammans med Petri Karhukorpi ska de laga gourmetmat och prova
vin.
De fem arbetslag som kom på sjätte
plats erbjuds ett besök av Petri Karhukorpi då han
är med och lagar och diskuterar de äldres mat.
Som avslutning talade Maria Masoomi om kulturkrockar
och om hur maten med enkla medel kan anpassas till äldre
invandrares tradition.
Tävlingen God mat för äldre arrangerades
av Förbundet Agenda 21, Västerås stift och Ramnäs
Konferens.
Tillbaka
till vardagen
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|