Tuff tävling om läckraste lördagslunchen

Tävlingen God mat för äldre blev en riktig succé. Under en hektisk dag i februari uppmärksammades maten för äldre. Och de som till vardags lagar maten stod den här dagen i centrum. Tävlingen avslutades med föreläsningar som
lockade många åhörare och en spännande prisutdelning.

Under förmiddagen den 2 februari anlände kockarna från olika äldreboenden i länet till Ramnäs Konferens. Det var märkbart nervöst när tävlingsdeltagarna samlades för information om tävlingsregler och lottning av starttider. De hade anlänt lastade med kylväskor och korgar med ingredienserna till maträtterna som de tänkte laga.
    Vid ankomsten till konferensanläggningen blev varje deltagare fotograferad. Bilderna fanns sedan med i ett bildspel som presenterade tävlingen och deltagarna under dagen.

Baren blev VIP-rum
Matsalen vid Ramnäs konferens var möblerad för att juryn skulle kunna bedöma maträtterna och fråga ut de tävlande. Baren intill var inredd som VIP-rum. Där kunde de tävlande slå sig ner, äta och dricka kaffe. På en TV-skärm kunde de följa vad som hände i köket.
   Petri Karhukorpi, vd för Ramnäs konferens, slog i gonggongen klockan tolv när det första laget startade och sedan varje kvart allteftersom det var dags för de olika lagen att träda in i köket.

Lördagslunch för äldre
Först ut var Anki Byrinder och Michaela Lundin från Flodinsgården. I vanliga fall lagar de mat till 70 personer. Den här dagen var uppgiften att laga en lördagslunch för äldre och lägga upp den på juryns sju tallrikar.
   Anki Byrinder och Michaela Lundin valde att laga fisk- och räkbiffar på rotsaksbädd med gräslökssås. När de var färdiga efter en och en halv timme fick de hjälp av servitörer från Ramnäs konferens att servera jurymedlemmarna. Samtidigt som juryn smakade, luktade och bedömde maten frågade de ut kockarna. Om varför de valde just den här maträtten. Vilka åldrar deras matgäster har och hur de kan påverka sin mat.
   – Skönt att det är över, sa Anki Byrinder och Michaela Lundin till varandra när de sjönk ner i varsin fåtölj. Nu är det bara att vänta och se hur det går.

Varmt och trångt i köket
Det blev en lång dag för de tävlande och varmt och trångt i köket. Dagen var lång även för jurymedlemmarna som smakade tio olika maträtter. De bedömde de olika maträtternas smak, konsistens och utseende enligt ett poängsystem där det blev avdrag exempelvis om potatisen var överkokt. Eller om maten inte var tillräckligt varm. Faktorer som kostnaden och kommunikationen med de äldre poängsattes också.
   När juryn hade smakat alla tävlingsbidrag stängde de in sig för att sammanträda. De jämförde sina synpunkter och poängsättning och diskuterade olika aspekter för att komma fram till vilka arbetslag som skulle få pris.
   Ingen lätt uppgift visade det sig. Sammanträdet drog ut på tiden.
   Under tiden anlände drygt hundra deltagare till det seminarium om mat för äldre som avslutade tävlingsdagen. Biskop Claes-Bertil Ytterberg fick slita sig från juryn en stund för att hälsa välkommen till seminariet. Han inledde med att berätta att han för tillfället led av ”paltkoma” efter att ha provätit tio måltider.

Mat som friskvård
Först ut att föreläsa var Ruth Hamberg och Isa Wallmyr från Alfta Rehab Center. De pratade entusiastiskt om mat som friskvård. Därefter kom Carl-Jan Granqvist, matprofessor som betonade vikten av att maten ser tilltalande och vacker ut.
   Spänningen i föreläsningssalen var nästan olidlig när juryns ordförande Carl-Jan Granqvist läste upp juryns motivering och vilka lag som vunnit de första prisen.
   Det var arbetslaget från Sorbygårdens äldreboende i Munktorp som i hård konkurrens tog hem segern i tävlingen. Deras maträtt bestod av gratinerad lax med gräslöksost. Priset som går direkt till arbetslaget är 12 000 kronor och diplom.

”Smaklökarnas fiskgratäng”
På andra plats med 10 000 kronor i prissumma kom Ulla-Karins kök i Hallstahammare som tävlade med ”smaklökarnas fiskgratäng”.
   Tredjepriset på 8 000 kronor gick till Trumslagarbackens äldreboende som hade lagat limemarinerad torskfilé med grönsaker och örtsås.
   Flodinsgården Attendo Care AB och Oxbackens servicehus delade fjärdeplatsen. Deras pris består av ett smakfullt specialpris från Ramnäs konferens. Tillsammans med Petri Karhukorpi ska de laga gourmetmat och prova vin.
   De fem arbetslag som kom på sjätte plats erbjuds ett besök av Petri Karhukorpi då han är med och lagar och diskuterar de äldres mat.
   Som avslutning talade Maria Masoomi om kulturkrockar och om hur maten med enkla medel kan anpassas till äldre invandrares tradition.
   Tävlingen God mat för äldre arrangerades av Förbundet Agenda 21, Västerås stift och Ramnäs Konferens.

Tillbaka till vardagen

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill