Tillbaka till vardagen
Arbetslaget på Sorbygården omtumlade och uppvaktade efter segern

De har inte riktigt hämtat sig än. Omtumlade fick Karin Mikkola, Inger Folkesson och Karin Klang ta emot första pris i tävlingen God mat för äldre som avgjordes i Ramnäs för en tid sedan. I vanliga fall lagar de mat till de äldre vid Sorbygårdens äldreboende i Munktorp. Snart packar de sina väskor och åker på en spa-helg för prispengarna.

Dagarna efter tävlingen var ingenting sig likt. De trodde knappt det var sant när blommor, telefonsamtal, kort och mejl strömmade in till deras arbetsplats i Sorbygårdens kök. Journalister och fotografer ringde. De blev intervjuade och fotograferade.
   – Vi hann knappt jobba den dagen, säger Karin Klang. Det här var mycket större än vi förstod från början.
   När Gröna Draken hälsar på vinnarlaget i Sorbygården hänger diplomet från tävlingen i en guldram på väggen. En vacker blomgrupp från kommunalråden i Köping är placerad på en bänk i köket. Bordet i matsalen pryds av en blomma från kyrkan i Munktorp. De har även uppvaktats med blommor från chefer och arbetskamrater.
   – Till och med anhöriga till pensionärer som har bott här tidigare hörde av sig, säger Inger Folkesson.
   Det var alltså arbetslaget från Sorbygårdens äldreboende i Munktorp som tog hem segern i tävlingen God mat för äldre. De tre förberedde sig tillsammans, planerade maten och lät trycka upp tröjor med Sorbygårdens emblem.
   Dagen före tävlingen testade de att provlaga maten. Olika personer smakade och kom med synpunkter.
   – Någon tyckte att det var för lite salt, en annan att det var för mycket, berättar Karin Mikkola. Vi bestämde oss i varje fall för att minska lite på saltet.

Nervöst stå bredvid
Eftersom bara två personer från varje arbetslag fick stå vid grytorna under tävlingen bestämde de att Karin och Karin skulle tävla. Men det var minst lika nervöst för Inger som fick sitta och vänta.
   Alla tre intygar att det var en jätterolig dag, även om det var svettigt och nervöst. De ställde upp i tävlingen för att det var en kul grej, det viktigaste var faktiskt inte att vinna.
   Karin Klang tycker att det var en upplevelse att tävla och uppleva allt som pågick runt omkring den här dagen.
   – I köket under själva tävlingen var det väldigt kul och jättebra stämning, säger hon. Men det blev stressigt på slutet, allt skulle vara upplagt och färdigt på exakt tid.
   I vanliga fall lagar arbetslaget mat till cirka 70 personer. De har daglig kontakt med de äldre och kan anpassa maten till deras önskemål. Sorbygårdens kök lagar all mat från grunden, med riktiga råvaror och utan halvfabrikat. De betonar att äldrematen ska vara energirik och anpassad så att alla kan äta.

Serveringen viktig
– Det är viktigt att maten serveras smakligt, påpekar Karin Mikkola. Mat och fika är ju dagens höjdpunkt för många.
   Nu är många pensionärer extra stolta över att bo just på Sorbygården som uppmärksammats i media och serverar prisbelönt mat. Under tävlingsdagen följde flera av de boende tävlingen i Radio Västmanlands sändningar.
   De tre i arbetslaget tror att tävlingen väcker många tankar och viktiga diskussioner om mat för äldre.
   – Vi ser fram emot att alla län i Sverige ska tävla mot varandra, säger Inger Folkesson. Då anmäler vi oss på en gång.
   Men första av allt ska de åka på spa tillsammans för prispengarna.

Text och Foto: Marita Gustavsson