Tillbaka
till vardagen
Arbetslaget på Sorbygården omtumlade
och uppvaktade efter segern
De
har inte riktigt hämtat sig än. Omtumlade fick Karin
Mikkola, Inger Folkesson och Karin Klang ta emot första pris
i tävlingen God mat för äldre som avgjordes i Ramnäs
för en tid sedan. I vanliga fall lagar de mat till de äldre
vid Sorbygårdens äldreboende i Munktorp. Snart packar
de sina väskor och åker på en spa-helg för
prispengarna.
Dagarna efter
tävlingen var ingenting sig likt. De trodde knappt det var
sant när blommor, telefonsamtal, kort och mejl strömmade
in till deras arbetsplats i Sorbygårdens kök. Journalister
och fotografer ringde. De blev intervjuade och fotograferade.
– Vi hann knappt jobba den dagen, säger
Karin Klang. Det här var mycket större än vi förstod
från början.
När Gröna Draken hälsar på
vinnarlaget i Sorbygården hänger diplomet från
tävlingen i en guldram på väggen. En vacker blomgrupp
från kommunalråden i Köping är placerad
på en bänk i köket. Bordet i matsalen pryds av
en blomma från kyrkan i Munktorp. De har även uppvaktats
med blommor från chefer och arbetskamrater.
– Till och med anhöriga till pensionärer
som har bott här tidigare hörde av sig, säger Inger
Folkesson.
Det var alltså arbetslaget från
Sorbygårdens äldreboende i Munktorp som tog hem segern
i tävlingen God mat för äldre. De tre förberedde
sig tillsammans, planerade maten och lät trycka upp tröjor
med Sorbygårdens emblem.
Dagen före tävlingen testade de att
provlaga maten. Olika personer smakade och kom med synpunkter.
– Någon tyckte att det var för
lite salt, en annan att det var för mycket, berättar
Karin Mikkola. Vi bestämde oss i varje fall för att
minska lite på saltet.
Nervöst
stå bredvid
Eftersom bara två personer från varje arbetslag fick
stå vid grytorna under tävlingen bestämde de att
Karin och Karin skulle tävla. Men det var minst lika nervöst
för Inger som fick sitta och vänta.
Alla tre intygar att det var en jätterolig
dag, även om det var svettigt och nervöst. De ställde
upp i tävlingen för att det var en kul grej, det viktigaste
var faktiskt inte att vinna.
Karin Klang tycker att det var en upplevelse
att tävla och uppleva allt som pågick runt omkring
den här dagen.
– I köket under själva tävlingen
var det väldigt kul och jättebra stämning, säger
hon. Men det blev stressigt på slutet, allt skulle vara
upplagt och färdigt på exakt tid.
I vanliga fall lagar arbetslaget mat till cirka
70 personer. De har daglig kontakt med de äldre och kan anpassa
maten till deras önskemål. Sorbygårdens kök
lagar all mat från grunden, med riktiga råvaror
och utan halvfabrikat. De betonar att äldrematen ska vara
energirik och anpassad så att alla kan äta.
Serveringen
viktig
– Det är viktigt att maten serveras smakligt, påpekar
Karin Mikkola. Mat och fika är ju dagens höjdpunkt för
många.
Nu är många pensionärer extra
stolta över att bo just på Sorbygården som uppmärksammats
i media och serverar prisbelönt mat. Under tävlingsdagen
följde flera av de boende tävlingen i Radio Västmanlands
sändningar.
De tre i arbetslaget tror att tävlingen
väcker många tankar och viktiga diskussioner om mat
för äldre.
– Vi ser fram emot att alla län i
Sverige ska tävla mot varandra, säger Inger Folkesson.
Då anmäler vi oss på en gång.
Men första av allt ska de åka på
spa tillsammans för prispengarna.
Text
och Foto: Marita Gustavsson
|