Oljan behövs inte –
det finns alternativ
Så kan Västmanland bli självförsörjande på energi

Olja är inte nödvändig för att hjulen ska rulla i Västmanland. Länets skogar och odlingsmark skulle kunna producera energi så att vi blev självförsörjande vad gäller såväl värme, el som drivmedel.

Visionen om ett Sverige som är oberoende av fossila bränslen år 2020 är alltså inte orealistisk. För Västmanlands del skulle en omställning kunna ske ännu snabbare, kanske på tio år.
   Erik Dahlquist, professor vid institutionen för samhällsteknik vid Mälardalens högskola, har räknat fram hur en omställning till förnybara energislag skulle kunna se ut. Han har i första hand tittat på hur länets naturtillgångar i form av skog och produktiv åkermark kan utnyttjas för energiproduktion.

Värme, el och drivmedel
Idag använder länsinvånarna totalt 9,3 TWh (terawattimmar) energi. Omkring 3,6 TWh är värme, 3,3 är el och 2,4 är drivmedel till fordon.
   Inom länet produceras idag knappt 3 TWh, det mesta värme.
   Men det skulle alltså kunna vara betydligt mer. Om den årliga tillväxten i länets skogar användes enbart till energiproduktion skulle den ge 5-6 TWh, huvudsakligen som värme och el från kraftvärmeverk. Om 30 procent av skogen dessutom utgjordes av energiskog – salix – skulle hela länets behov av värme och el kunna täckas. Samtidigt som en hel del skog blev över till trä- och pappersindustrin.

Energirika grödor
Jordbruksmark kan användas för att odla energirika grödor. Om all åkermark användes till odling av foderbetor skulle det täcka större delen av det totala energibehovet i länet.
   Men för att fylla behovet av drivmedel räcker det med knappt 35 000 hektar – drygt en fjärdedel av odlingsmarken och inte mycket mer än den areal som idag ligger i träda, alltså inte används produktivt – för att framställa etanol. Tillsammans med den biogas som redan idag produceras inom projektet Växtkraft, blir det drygt 1,7 TWh. Det ska jämföras med de 2,4 TWh som idag går åt som fordonsbränslen.
   – Men vi kan lätt minska drivmedelsförbrukningen genom att effektivisera bilarna. Bara genom att återgå till den storlek på bilar som vi hade för tio år sedan skulle vi spara 15 procent bränsle, säger Erik Dahlquist.

Fler dieselbilar
Om vi dessutom hade samma andel dieselbilar som övriga Europa skulle länets behov av drivmedel minska till 1,7 TWh.
   Erik Dahlquist bedömer att etanolproduktion ganska snart kommer att kunna hävda sig ekonomiskt gentemot bensinen.
   – Den som om 7-8 år köper något annat än en etanol- eller biogasbil har inte tänkt efter, säger han.

Kan bli energiexportör
Länet skulle till och med kunna exportera energi, exempelvis till Stockholm. I kraftvärmeverk produceras både el och värme samtidigt. Det skulle gå att producera länets värmebehov samtidigt som man fick 2,4 TWh el.
   Då kan en del biomassa från skogen i stället användas för att exempelvis framställa etanol för bilar i Stockholm.
   Det mesta av den här omställningen kan genomföras inom tio år, tror Erik Dahlquist. Men det finns motkrafter.
   En av dem är ”naturgasmaffian”, som just nu planerar för en gasledning från Ryssland till Mellansverige upp till Bergslagen. Ledningen skulle även beröra Västmanland.
   – Naturgasen är en oerhört marginell resurs som kanske räcker i 15 år. Om den införs så kan man döda en utveckling som är bra för Sverige, säger han.

Fotnot:
Beräkningen är just ett räkneexempel, gjort för att visa vad som är möjligt med resurser som finns idag. Därför finns inte alla framtida, troliga energikällor med i kalkylen – som exempelvis solceller.

Läs mer om biobaserade energiprojekt...


Text: Anders Jägeberg
Illustration: Leyla Atak