Radon mäts i hyreslägenheter
Byggnads AB Mimer, som är det allmännyttiga bostadsbolaget i Västerås, har gjort omfattande radonmätningar i sina fastigheter. Till årsskiftet ska de lägenheter som har för höga värden vara sanerade.

Mimer har mätt radonhalten i alla lägenheter som ligger i markplan och i 20 procent av övriga lägenheter. Det är den senaste statliga radonutredningen som rekommenderar att urvalet görs på det sättet.
    – I och med att vi har gjort så kan vi säga att vi har koll på radonet i hela vårt lägenhetsbestånd, säger Jan Adolfsson, som är projektledare för Mimers radonundersökning.
    Markradon är den vanligaste orsaken till höga radonvärden. Marklägenheter är särskilt utsatta, eftersom radonet kan leta sig upp via sprickor eller otätheter i golvet, till exempel runt en avloppsledning.
   Radonmätningarna gjordes förra vintern i ungefär 4 500 lägenheter. Mimer är det första allmännyttiga bostadsföretaget i landet som genomför en så omfattande kartläggning av radonet i inomhusluften.

”Vi träffade snett”
För några år sedan började Mimer, i samarbete med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås, att kvalitetsgarantera sina fastigheter. I kvalitetsgarantin ingår bland annat att radonvärdena ska kontrolleras vart femte år, eftersom de kan förändras vid till exempel en renovering eller installation av bredband. När man gräver i marken eller drar in ledningar kan det uppstå otätheter som gör att radonet letar sig in.
   Den första radonmätningen gjordes 1997.
   – Då fanns det inga riktlinjer för hur lägenheterna skulle väljas ut. Vi ser i efterhand att vi träffade snett, säger Jan Adolfsson.

Det lägre värdet som gräns
Radon mäts i becquerel (Bq) per kubikmeter luft. Radonhalten bör ligga under 200 Bq, mätt i årsmedelvärde. För hus byggda före år 1980 är gränsen 400 Bq. Mimer har valt att ha det lägre värdet som gräns för samtliga fastigheter.
I drygt 500 lägenheter låg radonvärdena över 200 Bq.
   – De radonkonsulter, som utför saneringen, är säkra på att de övervärden som uppmätts kommer från markradon, säger Jan Adolfsson.
   Alla lägenheter med för höga värden ska vara sanerade före årsskiftet.
– Många hyresgäster, som ringer till mig, har svårt att föreställa sig hur man ska kunna bli av med en gas. Men det går att åtgärda – och det behöver varken vara krångligt eller särskilt kostsamt, säger Jan Adolfsson.

Det kan handla om att:
täta sprickor och springor, så att gasen inte kan strömma in
installera en radonsug, som sänker lufttrycket i marken under huset, så att luft från jorden inte sugs in
förbättra ventilationen inomhus.

Alla uppgifter läggs in i register
Alla uppgifter om mätresultat och saneringsmetoder kommer att läggas in i ett register.
   – Vi tycker att det är jätteviktigt att kunna informera hyresgäster som ringer och är oroliga, säger Jan Adolfsson.
   När lägenheterna är sanerade, vilket beräknas kosta fem miljoner kronor, ska det göras ytterligare kontrollmätningar under minst åtta veckor. Om radonvärdena fortfarande visar sig vara för höga fortsätter saneringen.

Läs om hur en radonsanering går till

Text: Anna Björkman Randberg