Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Om kemikalier
i din vardag.

Läs mer    




Vad är kemikalier?

En giftfri miljö

Var lämnas avfall?

Varumärkningar

Om Kunskapsbanken

Om Rena Västmanland

Kemikalieambassadörer

Frågor och svar

Kampanjmaterial

Länkar

Kontakt

Kemi startsida

FA21:s startsida

  Frågor och svar

En fråga från: Anita Lilja-Stenholm
Besvarad av: Roine Andersson

Fråga:
Fick i lördags ett dystert besked inför advent. Det jag hörde var att den mossa som vi använder i våra adventsljusstakar är flamskydds- behandlad av unga kvinnor i Baltikum, som packar denna vara och i och med detta utsätter sig för stor risk. Många har fått bröstcancer och de får ingen vård? Låter hemskt! Vet du ngt om detta???

Svar:
Hej Anita!
Detta kände jag inte till. Men jag har fått en del information från Maria Byqvist som jobbar på Blomsterdraken i Västerås (www.blomsterdraken.se). Hon blev nyfiken på detta problem för ca 4-5 år sedan då Landstinget förbjöd någon typ av flamskyddsmedel i sina gardiner. Hennes tips är att helt enkelt inte köpa flamskyddsbehandlad ”vitmossa” till t.ex. adventsljusstakar. Då undviker du både eventuella giftiga kemikalier och att stödja oacceptabla framställningsförhållanden. Dessa problem gäller för övrigt även många snittblommor och andra växter där du kan välja att köpa mer eller mindre schyssta produkter. Maria kan ge dig fler tips och information.

Det som kallas ”vitmossa” i juldekorationer m.m. är inte en mossa utan en typ av lav. Lavar växer väldigt långsamt. En art heter just fönsterlav (Cladonia stellaris), som ett arv från tiden då vi satte in innanfönster till vintern och lade ett lager fönsterlav emellan, både som isolering och dekoration.

Skälet till att använda flamskyddsmedel i produkter är förstås att undvika för stora konsekvenser om elden kommer lös. Nackdelen är att en del kemikalier har visat sig vara mycket miljö- och hälsofarliga.

Alltså: Köp obehandlad fönsterlav om du känner behov av att köpa i stället för att plocka gratis dekorationer själv. Flamskydda själv genom att duscha laven med en blomspruta med vatten! Om du nu har öppen eld i närheten. Då blir den dessutom fylligare och vackrare.

PS.
Läs om lavar hos Naturhistoriska Riksmuseet

I en rapport från Kemikalieinspektionen sägs följande under rubriken Julpynt:
"Mossa i adventsljusstakar behandlas ofta med flamskyddsmedel eftersom de lätt kan ge upphov till bränder. Ett sådant medel är magnesiumklorid. Tomtemasker är inte flamskyddsbehandlade men består av ej lättantändligt material.”

På en hemsida, deflamo.se, presenteras ett nytt flamskyddsmedel som påstås vara ”helt ofarligt” och som bland annat rekommenderas för att impregnera ”vitmossa”.

Tillbaka till frågorna

 


Vilka kemikalier
använder du?
Har du hållbara
vanor?

Testa dig  




Kemifrågr för
dig i skolan.

Till frågorna    




Har du en fundering 
med koppling till 
kemikalier? 

Fråga här